Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Blog

EMLŐRÁK – MEGELŐZÉS – VIZSGÁLATOK

Avemar
EMLŐRÁK – MEGELŐZÉS – VIZSGÁLATOK

Nem lehet elégszer elmondani, mégis gyakran elengedjük a fülünk mellett az emlőrák megelőzésének, az önvizsgálatnak fontosságát.

 

Mielőtt azt gondolnánk, hogy csupán egészséges életmóddal, mozgással és átgondolt étrenddel megelőzhető a daganatok kialakulása, sajnos el kell, hogy szomorítsunk mindenkit. Inkább úgy fogalmazhatnánk helyesen, hogy a mozgásszegény életmód és az egészségtelen ételek fogyasztása nagyban hozzájárulhat például az emlődaganat kialakulásához is.

Vannak azonban olyan, könnyen elérhető lehetőségek a megelőzésben, melyek nagy eséllyel tökéletes gyógyuláshoz vezetnek, ha mégis emlődaganatot diagnosztizálnak valakinél. A legfontosabb tényező az IDŐ. A korán felismert emlődaganat gyógyulási esélye ugyanis 80% körülire tehető, ami a rákgyógyítás területén a legjobb arány. Nem kell tehát mást tennünk, csak figyelni önmagunkra és rendszeresen elvégezni és elvégeztetni az egyáltalán nem bonyolult és könnyen elérhető szűrővizsgálatokat.

Melyek ezek a mindenki számára biztosított lehetőségek? Ezeket gyűjtöttük össze Önöknek:

ÖNVIZSGÁLAT

Bármennyire is meglepő, ez az egyszerűen elvégezhető és könnyen elsajátítható módszer valóban életet menthet. Aki havonta rendszeresen ellenőrzi saját melleit, önmaga is felfedezhet egy-egy csomót, melyet ha ezt követően orvossal is ellenőriztet, elkerülhető a tragédia.

A tapintással, nagyjából 5 perc alatt elvégezhető önvizsgálat nem fájdalmas, és mindössze néhány egyszerű mozdulatból áll.

 

 

 

Ne felejtsük el azonban, hogy azok a csomók, melyeket már kézzel ki tudunk tapintani, a betegség előrehaladottabb stádiumára utalhatnak. Az önvizsgálat tehát kiegészítő vizsgálatként működik jól. Ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban, hogy idejében felismerjük a betegséget, rendszeres mammográfiai vizsgálatra van szükség.

MAMMOGRÁFIA

A szűrővizsgálatok során a korai, apró, még nem kitapintható vagy észrevehető elváltozások felkutatása az elsődleges cél. Ebben jelent tökéletes megoldást ez a vizsgálati módszer.

Ma Magyarországon a 45 és 65 év közötti, tünetmentes nők számára kétévente térítésmentesen elérhető a mammográfiás vizsgálat, melyet egy tapintással kiegészített szűrés.

Sokan tartanak a mammográfia során tapasztalható, kissé kellemetlen nyomástól, melyet a gép a képalkotás során végez. De mindössze néhány másodpercig tart ez a kellemetlen érzés, és lássuk be, ez a néhány pillanat kibírható, ha az esetlegesen felfedezett daganat gyógyítása így jóval hamarabb megkezdődhet, nagyban javítva ezzel a túlélési esélyeket.

Ne féljünk a vizsgálattól, sem a nyomás, sem pedig a szervezetünket érő sugárterhelés nem veszélyes. (Egy mammográfiás vizsgálat 0,2-0,4 millisievert sugárterheléssel jár, ami épp tíz mellkasröntgennek felel meg. Környezetünkből évente átlagosan 2-2,4 millisievert terhelést kapunk a kozmikus háttérsugárzásból eredően.)

ULTRAHANG

Az ultrahangos emlővizsgálat nagy előnye, hogy teljesen fájdalommentes és a vizsgálat során  felfedezett elváltozás szerkezetére, összetételére is lehet belőle következtetni. Kimutatható például az is, hogy a vizsgált csomó tartalmaz-e folyadékot vagy más sejthalmazból áll. Tökéletes vizsgálati módszer tehát a mammográfia és az önvizsgálat kiegészítéseképpen, de nem helyettesíti egyik módszert sem.

Mivel az emlődaganatok kialakulása korántsem csupán a 40-45 év fölötti korosztályt fenyegeti, ez a vizsgálati módszer alkalmazható fiatalabb korban is, ellentétben a mammográfiával, melyet általában 30 év feletti nők esetében alkalmaznak.

BIOPSZIA

Biopsziára csak abban az esetben kerül sor, ha a megelőző vizsgálatok (mammográfia, ultrahang, tapintásos vizsgálatok) beazonosították, hol található pontosan az elváltozás.

A biopsziát azért sorolhatjuk az emlődaganatot megelőző vizsgálatok közé, mert ezzel a módszerrel lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy a felfedezett csomó jó vagy rosszindulatú elváltozás-e?

Több módon történhet a mintavétel a daganat nagyságától, elhelyezkedésétől függően. A teljesen fájdalommentes, ambuláns mintavételt egyre gyakrabban alkalmazzák, de szükség esetén kórházban, altatásban is végeznek emlőbiopsziát.

Fontos tudnunk, hogy a daganatos megbetegedések nem csupán az idősebb korosztályt fenyegetik. A mellrák esetében különösen fontosak a genetikai adottságok, hiszen akinek családjában anyai ágon fordult már elő emlődaganat, azok számára az elővigyázatosság és a rendszeres, fiatal korban megkezdett szűrővizsgálatok kiemelkedő fontosságúak.

Ne gondoljuk, hogy az emlőrák előfordulása kizárólag hölgyek esetében lehetséges. Ez a betegség – bár valóban ritkán, de – férfiaknál is előfordulhat, így tényleg mindenki számára elengedhetetlen saját testünk rendszeres és alapos ellenőrzése.

Ne féljünk tehát a vizsgálatoktól, merjünk szakorvosi segítséget kérni és figyeljünk magunkra, egymásra. Az életünk múlhat rajta.