Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta

Fermentált búzacsíra-kivonat

Az Avemar készítmények egyedi összetevője az Avemar Pulvis, amelyet válogatott minőségű búzacsíra kivonatának fermentálásával készítünk el.

Büszkék vagyunk rá, hogy készítményünk a világ első fermentált búzacsíra-kivonata, melyet a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert ötlete nyomán Dr. Hidvégi Máté alkotott meg, és a készítmény hatását nemzetközi hírű magyar rákkutatók, Prof. Dr. Lapis Károly akadémikus, Prof. Dr. Szende Béla, Semmelweis egyetemi intézetigazgató és Dr. Rásó Erzsébet, Semmelweis egyetemi kutatóintézeti tanárnő, rákkutató igazolták, a kémiai sztenderdizálásban pedig Dr. Farkas Rita élelmiszervegyész járt élen.


Búzacsíra: az új élet kezdete

Szent-Györgyi Albert meggyőződése volt, hogy a búzát azért fogyasztjuk alapélelmiszerként, mert a szervezetünk ösztönösen tudja, hogy a benne lévő tápanyagok az életünk építő elemei.

A búzacsíra a búzaszemnek az a része, amely a növekedésért és szaporodásért felelős. Ez tehát nem a csíráztatott búzanövényke, hanem a búzamagban található kicsi „életcsíra”, melyet malmi eljárással nyernek ki a búzaszemekből. Nagy koncentrációban található benne számos vitamin és mikrotápanyag, spermidin, valamint a Szent-Györgyi Albert által az élet egyik alkotóelemének tartott speciális benzokinon molekula.

Önmagában a búzacsíra fogyasztása is sok szempontból hasznos, de az élettanilag jelentős hatás eléréséhez át kell alakítani. Erre az a speciális fermentáció alkalmas, amelyet gyógyszergyártási körülmények között végzünk, és amelynek köszönhetően a készítmény új molekulákkal és egyedi tulajdonságokkal gazdagodik.

Az Avemar elkészítéséhez Magyarországon termesztett, első osztályú, GMO-mentes, csúcsminőségű búzacsírát használunk.

Fermentálás: tradíció mesterfokon

Magyarul: enzimekkel és mikroorganizmusokkal végzett kémiai átalakítás. Számos természetes folyamat zajlik mikroorganizmusok (gombák, baktériumok) közreműködésével, melynek során szerves anyagok lebontása, átalakulása megy végbe. Az emberiség felismerte és hasznosította az ezekben a folyamatokban rejlő lehetőségeket. Így jött létre a „fermentálás”, amely már tudatos, irányított technológiai folyamat.

A fermentálásra egy közismert, egyszerű példa a sörgyártás, a borgyártás, de biotechnológiai fermentációval állítják elő pl. a penicillint és számos más antibiotikumot is.

Az Avemarban felhasznált búzacsíra-kivonat fermentálásához szabadalmaztatott eljárást, egyedi eszközöket, egyedi technológiát, valamint a párizsi Pasteur Intézetből deponált élesztőtörzset (Saccharomyces cerevisiae) használunk. A folyamat steril, gyógyszergyári körülmények között zajlik annak érdekében, hogy minden egyes Avemar készítmény a világ legjobb minőségű fermentált búzacsíra-kivonata lehessen.

Búzacsírából Avemar

Az Avemar hatékonyságának érdekében a fermentáció körülményeit, paramétereit gondosan kidolgozták, szabadalommal és know-how-val védték, így otthoni körülmények között a folyamat nem reprodukálható, de a gyógyszergyári laboratóriumokban sem másolható. Mi több, a fermentált búzacsíra-kivonattal zajló nemzetközi kutatásokhoz minden esetben az Avemart használják az egyetemek és klinikák a bizonyított hatékonyság és a standardizált, gyógyszergyári minőség miatt.

A Biropharma dél-magyarországi gyárában az Avemar készítéséhez steril levegőztetést biztosítanak a folyamat során. A speciális élesztőtörzs jelenlétében kapott értékes fermentátumot elválasztás, finomszűrés után vákuumban (alacsony nyomáson) kíméletesen besűrítik, majd porlasztva szárítják. Az alkalmazott porlasztva szárítási eljárás rendkívül gyors és kíméletes, óvja a hőérzékeny összetevőket a hőterheléstől. Az így kapott por az Avemar Pulvis, az Avemar készítmények tablettázásához, granulátum- és italporkészítéséhez használt hatóanyaga.

A különféle Avemar-formulákat a Biropharma Kft. szigorú gyógyszergyártási körülmények között állítja elő, csomagolja és ellenőrzi. A gyártási folyamat tiszta, szűrt és nyomott légellátású terekben történik. A kapott Avemar termékeket gyártási tételenként minden előírt paraméter szerint ellenőrzik. Az ellenőrzéshez hozzá tartoznak az ún. nagynyomású folyadékkromatográfiás (HPLC-s) vizsgálatok is, melynek során mennyiségi és minőségi (ujjlenyomat kromatográfiás) vizsgálatokat végeznek. A megbízható minőség az alapja az Avemar nemzetközi sikereinek és hírnevének, hiszen több országban díjakkal is elismerték azt a szakmai színvonalat, melyet képvisel.

Egy különleges, kíméletes, vegyszer- és alkoholmentes eljárás eredményeként tehát a búzacsíra egy teljesen egyedi molekulákkal és hatással rendelkező, világszerte alkalmazott készítménnyé válik: ez az Avemar.