Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Blog

HOGYAN SEGÍTHETJÜK RÁKBETEG ISMERŐSÜNKET A TÁVOLBÓL?

Avemar
HOGYAN SEGÍTHETJÜK RÁKBETEG ISMERŐSÜNKET A TÁVOLBÓL?

Legyünk megértők, támogatók, de sose akarjuk ráerőltetni sem magunkat, sem ötleteinket az érintettre.

RÁKBETEG ISMERŐSÜNK TÁMOGATÁSA FIZIKAILAG ÉS ÉRZELMILEG IS NEHÉZ FELADAT, DE VANNAK OLYAN BIZTOS KAPASZKODÓK, MELYEKET SZEM ELŐTT TARTVA NAGY SEGÍTSÉG LEHET JELENLÉTÜNK AZ ÚT SORÁN.

 

Az alábbi felsorolásban azokat az ötleteket gyűjtöttük össze, amelyekkel egy rákbeteg mindennapjait kellemesebbé tehetjük úgy is, ha személyesen nem lehetünk velük: 

 

  • A kezelés során és azt követően is jólesik egy-egy kedves üzenet, amelyben tudatjuk az érintettel, hogy gondolunk rá 

  • Rövid telefonhívásokkal is biztosíthatjuk őt arról, hogy fontos a számunkra és sokat jelent nekünk 

  • Kérdezzünk bátran, de lehetőleg olyan kérdéseket, melyekre egyértelmű válasz adható. Megkérdezhetjük például, hogy finom volt-e az ebéd, olvasta-e vagy hallotta-e ezt vagy azt a hírt, milyen sorozatot néz mostanában, mit enne vagy inna szívesen vagy hogy vigyünk-e neki egy jó könyvet, keresztrejtvényt 

  • A hívásokat vagy üzenetünket mindig úgy fejezzük be, hogy az érintett tudja, hogy hamarosan újra jelentkezni fogunk nála 

  • Ha nem érkezik válasz üzenetünkre vagy hívásunkra, ne vegyük zokon, de mi igyekezzünk azonnal válaszolni ha az érintett ír vagy hív bennünket 

 

BIZTOSÍTSUK ŐT ARRÓL, HOGY BÁRMIKOR ÖRÜLÜNK HA JELENTKEZIK NÁLUNK ÉS IGYEKEZZÜNK VALÓBAN CSAK VELE FOGLALKOZNI, HA HÍV VAGY ÍR NEKÜNK

 

  • Kissé régimódinak tűnhet, de mindenki örül egy kedves képeslapnak, amit postán is feladhatunk vagy egyenesen a postaládába is bedobhatunk 

  • Ajánljunk neki jó filmet vagy sorozatot, amiről azt gondoljuk, tetszeni fog neki is és kikapcsolódást nyújthat számára. Ilyenkor azonban legyünk biztosak abban, hogy a téma valóban felüdülést jelent a beteg számára 

  • Apró ajándékot is küldhetünk, de ez legyen mindig személyes és érdekes, lehetőleg ne egy csokor virág 

  • Felajánlhatjuk, hogy elintézünk helyette olyan feladatokat, amelyek neki jelen helyzetben nehézséget okoznak, de fizikai találkozás nélkül elintézhetők. Fizessük be például online a számláit, rendeljük meg az ebédjét, szedjük össze mire lenne szüksége és „vásároljunk be” házhozszállítást kérve 

 

TARTSUK MINDIG SZEM ELŐTT, HOGY RÁKBETEG ISMERŐSÜNK ÁLLAPOTA ÉS HANGULATA INGADOZÓ LEHET.

Legyünk megértők, támogatók, de sose akarjuk ráerőltetni sem magunkat, sem ötleteinket az érintettre. Kedvességgel vegyük körbe ismerősünket és figyeljünk arra, hogy a segítségünk rendszeres legyen, ne csak akkor törődjünk vele, amikor nekünk kényelmes. 

AVEMAR ELKÉSZÍTÉSI ÖTLETEK

Az Avemar elérhető különböző italporok és tabletta formájában. Az italporok alkalmazását azoknak javasoljuk, akik nyelési nehézség miatt nem szeretnének tablettát szedni, vagy csak szívesebben fogyasztanak egy italt. Az italporok egyszerűen elkészíthetők vízzel, de a napi fogyasztást megkönnyítheti és változatossá teheti az itt bemutatott pár recept.

HOGYAN TÁMOGASSUK RÁKBETEG SZERETTÜNKET?

Számos tanulságos beszámoló támasztja alá, hogy mennyivel gyorsabb és tartósabb javulás volt tapasztalható azoknál a betegeknél, akiket szerető család vett körül.

Minden idők egyik legsikeresebb magyar találmánya pontosan 25 éve, 1998-ban került forgalomba. Az Avemar jelenleg több mint 30 országban egészíti ki a rákbetegek klinikai kezelését. Ebből a jelentős alkalomból készítettünk interjút a feltalálóval, Dr. Hidvégi Mátéval.

 

Az Avemar megjelenése 1998-ban új fejezetet nyitott: ez volt a világ első fermentált-búzacsíra készítménye. Megjelenéséről a nemzetközi hírtelevíziók is beszámoltak. Jelentőségét bizonyítja, hogy az 1960-as évek óta ez volt az első nem-gyógyszer készítmény, melyet onkológiai indikációban törzskönyveztek Magyarországon mint daganatos betegek részére szánt speciális gyógyászati célú tápszert.

Feltalálója, Dr. Hidvégi Máté a rákkutatásban szerzett érdemeiért Köztársasági Elnöki aranyéremben részesült, a készítményt pedig jelenleg is az Egyesült Államoktól Japánig forgalmazza gyártója, a Biropharma Kft.


 
25 ÉVE HASZNÁLJÁK VILÁGSZERTE AZ AVEMART A RÁKBETEGEK 

25 évvel a készítmény megalkotása után mennyire része mindennapjainak az Avemar?

Apám tanította nekem, hogy olyan ember legyek, akit fel lehet hívni telefonon, odafigyel a másikra és segít. Rájöttem, hogy ez volt apám boldogságreceptje. Manapság is, szinte mindennap, felhív valaki, vagy e-mailt küld és tanácsot vár, kérdez az Avemarról. Mindenkinek a tőlem telhető maximumot adom. Ez a boldogságformulám. Nem telik el nap úgy, hogy ne foglalkozzam az Avemarral. Ide tartozik az is, hogy részese vagyok az Avemarral folyó kutatásoknak, pontosabban egy részüknek, mert gyakran találkozom olyan publikációval, amely az Avemar tudományos értékét tárgyalja, ám a szerzőket nem ismerem. Például az egyik kedvenc cikkemet, ami az Avemarral végzett egyik eredeti kutatás eredményeit közli, előttem ismeretlen japán kutatók írták. Élvezet volt olvasni, és tanulni tőlük.

Hogyan emlékszik vissza az Avemar feltalálása körüli időszakra?

Izgalmas évek voltak. Az 1990-es évek eleje. A politikai rendszerváltoztatás ideje. A rák bioterápiájának elindulása. Nekem az járt a fejemben, hogy megvalósítsam az álmomat: előállítsak egy olyan szert, ami része lehet a rákellenes küzdelemnek, miközben az egészséges sejteket nem károsítja.

Mi kellett hozzá, hogy a ’90-es évek közepén belevágjon az Avemar kísérletekbe?

Hit. Hit nélkül nem ment volna semmi. A másik nagyon fontos szempont az emberi tényező volt. A legjobb tudósokat nyertem meg a kutatásnak. A harmadik pedig a pénz, a kísérletekhez szükséges anyagiak biztosítása volt.

Milyen akadályokat kellett leküzdenie a kezdetekkor?

Az irigységet említem. A Műegyetemen, ahol dolgoztam, azt mondta nekem az akkori dékán, hogy kívánja, sikerüljön az Avemar projekt, de ügyeljek az SI faktorra. Nem a nemzetközi mértékegységrendszerre gondolok, – tette hozzá, hanem a sárga irigységre. Ha azt kérdezi, hogy az akadályok leküzdésében kinek köszönhetek a legtöbbet, nézze meg az első publikációinkat. Az ott szereplő szerzőknek köszönhetem a legtöbbet. És még valakinek: a Széchenyi-díjas Eckhardt Sándor professzornak, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának, az Országos Onkológiai Intézet korábbi főigazgatójának, aki kézzel írott, angol ajánlólevelet adott, amiben brilliant chemistnek nevezett. Nem fordítom le magyarra, mert túl szépen hangzik. A legnagyobb elismeréseim egyike. Önzetlenül tette. Az ilyen emberek adtak nekem erőt.

Mikor vált nyilvánvalóvá, hogy az Avemar sikeres és népszerű lesz?

1999-ben, amikor az Avemarral elvégzett klinikai vizsgálatok első eredményeit konferenciákon közzétették.

Számos nemzetközi vizsgálatban vett részt az elmúlt évtizedekben, melyek voltak az Ön számára legfontosabbak?

Mindegyik fontos volt. De ha megint egyet lehet csak megneveznem, akkor a budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinikán az Avemarral elvégzett klinikai vizsgálatot említem. Nemcsak azért, mert nagy nemzetközi visszhangja lett, hanem elsősorban a gyerekek miatt.

Hogyan változott megítélése szerint a rákbetegség és a rákgyógyítás helyzete az elmúlt 25 évben?

A betegség annyiban változott, hogy hamarabb, korábbi stádiumban lehet felismerni. Ezt a diagnosztika fejlesztésének köszönhetjük. A rákgyógyítás 25 évvel ezelőtt főként az onkosebészetet és a radio- kemoterápiát jelentette. Szerepeltek persze egyéb gyógyszerek, hormonok is, de a hangsúly a műtéten, a kemoterápián és a sugárkezelésen volt. A daganat sebészeti eltávolítása ma is a legfontosabb a rák gyógymódjai között. Ami azonban nem volt 25 évvel ezelőtt, az a fejlett, innovatív immunterápia.

Milyen távlatokat lát az Avemar számára?

Vannak olyan eredmények, amelyekből arra a következtetésre is el lehet jutni, hogy az Avemarnak olyan általános szerepe lehet az egészség megőrzésében, mint bizonyos vitaminoknak. Én megelégszem az Avemar rákterápiában való egyre tágabb alkalmazásával.

 

A kiváló minőségű, magyar búzából készített Avemar a világ első fermentált búzacsíra-kivonata, melyet 1998 óta fogyasztanak a daganatos betegek az orvosi kezelés kiegészítésére. Országszerte kapható a gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben és webshopokban.