Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Blog

HOGYAN TÁMOGASSUK RÁKBETEG SZERETTÜNKET?

Avemar
HOGYAN TÁMOGASSUK RÁKBETEG SZERETTÜNKET?

Számos tanulságos beszámoló támasztja alá, hogy mennyivel gyorsabb és tartósabb javulás volt tapasztalható azoknál a betegeknél, akiket szerető család vett körül.

Egy daganatos megbetegedés komoly kihívást jelent a beteg és környezete számára egyaránt. Mindenki támogatni szeretné rákbeteg partnerét, családtagját vagy barátját a betegség idején, de nem mindenki tudja, hogyan tegye ezt úgy, hogy az valóban a beteg javát szolgálja.

Aki daganatos beteggel áll kapcsolatban, sokszor nem tudja, mit mondjon vagy kérdezzen, hogy ne sértse meg az érzéseit. Hol az a határ, ahonnan a segítő szándék már inkább tapintatlanság? Ilyen helyzetben adjuk meg a döntés szabadságát az érintettnek, hiszen ő néz szembe a kórral. Próbáljuk meg finoman kipuhatolni, hogy szeretne-e a rákról beszélni vagy sem, és e szerint formáljuk a kommunikációt a későbbiekben. A szakértő szerint ráadásul a beteg szavak nélkül is jelzi válaszát.

  • Mellőzzük a jajgatást és a siránkozást, ne taszítsuk betegszerepbe családtagunkat, rokonunkat! „Ha az egészséges rokon, barát a kétségbeesés, a reményvesztettség jeleit mutatja, az lelkileg még mélyebbre taszíthatja az egyébként is élete legnehezebb időszakát élő beteget” – hangsúlyozza a szakember.
  • figyelem és az empátia legyen az állandó kulcsszó, amikor a beteggel kommunikálunk. Gondoljunk bele abba, hogy mi mit tennénk egy hasonló helyzetben, hogyan reagálnánk a betegség hírére és a kezelésekre.

A kedves szavak és a támogatás mellett az is biztonságérzetet nyújthat a beteg számára, ha biztonságban tudja szeretteit, hiszen az is rögtön felmerül benne, hogy betegként már nem tudja úgy ellátni feladatait, mint egészségesen. A betegség elleni küzdelemben sokkal jobb esélyekkel indulhat az, akit nem ér felkészületlenül a diagnózis, a felkészülésnek pedig része az anyagi biztonság megteremtése is. Egy olyan ember számára, aki épp felépülési szakaszban van, megkönnyebbülés lehet, ha tudja, hogy szeretteinek lesz segítsége, ha esetleg ők maguk is megbetegednek.

Az interneten sokak betegségének története megtalálható, melyek segíthetnek másokat is. Számos blogot és támogatói csoportot például azért hozták létre, hogy a daganatos betegséggel érintettek jeligés formában osszák meg társaikkal azt, mit jelentett a betegség elviselésében, hogy mindezt családi környezetben, vagy éppen a nélkül élték meg. Számos tanulságos beszámoló támasztja alá, hogy mennyivel gyorsabb és tartósabb javulás volt tapasztalható azoknál a betegeknél, akiket szerető család vett körül.