Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Blog

ÉTRENDI TANÁCSOK RÁKBETEGEKNEK – 4.

Avemar
ÉTRENDI TANÁCSOK RÁKBETEGEKNEK – 4.

A daganatellenes kezelések megterhelik a szervezetet, emiatt a kezelések között olyan étrendet javasolt folytatni.

RÁKOS BETEGEK ÉTRENDJE A KEZELÉSEK KÖZÖTT

A daganatellenes kezelések megterhelik a szervezetet, emiatt a kezelések között olyan étrendet javasolt folytatni, amelyek egyrészt kímélik a szervezetet, másrészt biztosítják a regenerálódáshoz szükséges energiát, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat.

 

MIKET EGYÜNK EGÉSZ NAP?:

 

Fő élelmiszer csoportok Kezelések közötti időszakban javasolt élelmiszerek
Húsok, húskészítmények, tojás

 

 

·      A sovány húsok és felvágottak javasoltak, főleg főzve és párolva, nem bő olajban sütve.

 

·      Ha valaki nem kívánja a húsféléket, akkor növelni szükséges a tojás és a tejtermékek fogyasztását, hogy a megfelelő fehérje mennyiséget biztosítani tudjuk a szervezetnek.

Tej és tejtermékek

 

 

·      Enyhébb tejcukor érzékenység esetén válassza a laktózban/tejcukorban szegényebb tejtermékeket pl. joghurt, túró, kemény sajt, ha nagyon érzékeny, akkor válasszon „tejcukor/laktóz mentes” tejtermékeket.

 

·      Hasmenések esetén a zsírszegényebb tejtermék fogyasztása javasolt pl. sovány túró, csökkentett zsírtartalmú, light sajtok.

Zöldségfélék, gyümölcsök

 

 

·      Súlyos hasmenések idejére, illetve hasi területre kapott sugárterápiát követően kialakult szűkületek esetén, korlátozzuk a durvarost tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, pl. száraz hüvelyesek, borsó, magos gyümölcsök fogyasztását.
Gabonafélék

 

 

·      Súlyos hasmenések idejére, illetve bélszűkületek esetén korlátozzuk a teljes kiőrlésű gabonából készült pékárúk fogyasztását, valamint a korpával, olajos magvakkal dúsított kenyérféléket, továbbá a teljes kiőrlésű gabonából készült száraztésztákat, és a barna rizst.

 

RÁKOS BETEGEK ÉTRENDJÉNEK FŐBB DIETETIKAI SZEMPONTJAI:

 

Főbb szempontok Javasolt étrend
Napi étkezések száma: 5-7
Gyakrabban, és egyszerre kisebb mennyiségek elfogyasztása javasolt
Napi energiaszükséglet: 30-40 kcal/ttkg
Ha a testtömeg stabilizálsa a cél akkor kb. 30 kcal/ttkg, ha a növelés a cél akkor 30-40 kcal/ttkg.
Napi tápanyagbevitel: A fehérjebevitel növelése szükséges pl. a gyulladások fellépése esetén, műtét után a felépülés idejére, izomtömeg növelése esetén, alacsony albuminszintnél.
A zsiradékbevitel csökkentése szükséges hasmenések idején, zsírfelszívódási zavar esetén.·      fehérje: kb. 15-20 en%·      zsír: kb. 20-30 en%·      szénhidrát: kb. 55 en%Napi tápanyagbevitel testtömeg kilogrammra vonatkoztatva:

 

·      fehérje: 1,0-1,5 g/ttkg

·      zsír: 0,6-1 g/ttkg

·      szénhidrát: 4-8 g/ttkg

Főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora): Mindig tartalmazzanak állati eredetű fehérjét (hús, tojás, tejtermék).

 

Átmenetileg a kemoterápiás kezelések után tejcukor érzékenység alakulhat ki, ekkor válassza a tejcukorban szegényebb tejtermékeket pl. joghurt, túró, kemény sajt, ha nagyon érzékeny, akkor válasszon „tejcukor/laktóz mentes” tejtermékeket.

A húst és a tojást kevés zsiradék felhasználásával készítse, és csak enyhén fűszerezze.

 

 

 

(Összeállította: Kiss Anna dietetikus)

ÉTRENDI TANÁCSOK RÁKBETEGEKNEK – 1.

Rákellenes kezelések hatása a táplálkozásra.

ÉTRENDI TANÁCSOK RÁKBETEGEKNEK – 3.

A megfelelő tápláltsági állapotban lévő betegeknél általában ritkábban jelentkeznek a mellékhatások, azok, amik megjelennek is enyhébbek és a kezelések között kedvezőbb a regenerálódás folyamat.

ÉTRENDI TANÁCSOK RÁKBETEGEKNEK – 2.

A szervezet anyagcseréje daganatos megbetegedésben megváltozik és gyakori jelenség az étvágycsökkenés és az étvágytalanság.