Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Blog

ÉTRENDI TANÁCSOK RÁKBETEGEKNEK – 1.

Avemar
ÉTRENDI TANÁCSOK RÁKBETEGEKNEK – 1.

Rákellenes kezelések hatása a táplálkozásra.

RÁKELLENES KEZELÉSEK HATÁSA A TÁPLÁLKOZÁSRA

 

Az esetek többségében a rákellenes kezelés a következő kezeléseket jelenti külön-külön vagy együttesen: műtét, kemoterápia, sugárterápia.

A kezelés meghatározása a tumor elhelyezkedésétől és előrehaladottságától, valamint a beteg általános állapotától is függ. Ezek közül mindegyik hatással lehet szervezete energia-háztartására, még ha ez egyénenként eltérő mértékben és tünetekkel jelentkezik is.

 

RÁKELLENES SEBÉSZETI BEAVATKOZÁS ESETÉN

Daganatos megbetegedés esetén szükségessé váló sebészeti beavatkozás során a daganatot sebészeti úton távolítják el, majd az operációt követően kemoterápia, hormonterápia vagy ún. célzott terápia, sugárterápia következhet.

Az operációt követően a felépülés egy része a kórházban történik, majd otthon folytatódik.

 

(A rákellenes sebészeti beavatkozás átmeneti megemelkedett energiaszükséglethez vezet, amelynek nagyon fontos szerepe van a felépülés folyamatában, különösen a sebgyógyulásban és a fertőzések elleni védekezésben.)

 

SUGÁRTERÁPIA ESETÉN

Sugárterápia esetén nagy energiájú röntgensugarak vagy más típusú besugárzás rendszerint elpusztítja a rákos sejteket. A besugárzás is befolyásolhatja a tápanyagszükségletet, különösen ha a tápcsatorna, az emésztőrendszer is a besugárzási területhez tartozik.

 

(A sugárzandó területtől függően jelentkezhetnek mellékhatások, mint pl. szájnyálkahártya-, nyelv- és torokirritáció, nyálkahártya fekélyek, szájszárazság, hányinger, hányás, hasmenés és székrekedés. Néhány esetben a mellékhatások étvágytalanságot vagy nyelési nehezítettséget is okozhatnak.)

 

Ha úgy érzi, hogy nem képes, vagy nehézkes a korábban elfogyasztott adagokat megenni, forduljon orvosához, aki a speciális, kifejezetten az Ön kiegyensúlyozott táplálását elősegítő tápszereket, és szükség esetén étvágyjavító gyógyszereket ír fel ebben az időszakban, hogy szervezete megkapjon mindent, ami a gyógyulásához szükséges.

 

KEMOTERÁPIA ESETÉN

A kemoterápia során az orvosok speciális gyógyszereket használnak a daganatos sejtek elpusztítására. Önmagában is használható, de gyakran kombinálják pl. ún. célzott terápiával.

Megelőzheti vagy követheti a sebészeti beavatkozást, és együttesen adhatják sugárkezeléssel – ezt radiometriának hívják.

 

(A kemoterápia gyakran jár mellékhatásokkal, de a legtöbb csak átmenetileg jelentkezik és a terápia befejeztével hamarosan elmúlik. A kemoterápia mellékhatásai (hányinger, hányás, hasmenés, fáradtság, székrekedés, ízérzékelés változás, ételundor, stb.) étvágycsökkenéshez vezethetnek, ami a normál tápanyagbevitel csökkenését jelentheti. Ez előbb-utóbb súlycsökkenést, vagy tápanyaghiányt okozhat.)

 

Számos esetben a megfelelő táplálékbevitel normál táplálkozás útján nem megoldható.

Ilyen esetekben szükséges a magas energiatartalmú, gyógyulását elősegítő tápszer fogyasztása. Ezzel hozzájárul, hogy szervezete a daganatellenes kezelést megfelelően tudja tolerálni, és orvosa befejezhesse az Önnek szükséges kezelést.

MIBEN SEGÍT A TÁPLÁLÁSTERÁPIA A RÁKGYÓGYÍTÁS SORÁN?

A rákgyógyítás során a legjelentősebb táplálkozási célunk, hogy megőrizzük egészséges testsúlyunkat, ne fogyjunk.

A speciálisan erre a célra kifejlesztett tápszerek segíthetnek ebben (lásd pl. Avemar információs szórólap).

 

(Az egészséges táplálkozás betartása és így testsúlyának megtartása nagyon fontos a terápiára való felkészülésben és a terápia ideje alatt. A speciális tápszerekben lévő minőségi tápanyagok támogatják szervezetét és segítik a gyógyulásban.)

 

MIBEN SEGÍTENEK A SPECIÁLIS TÁPSZEREK A RÁKGYÓGYÍTÁS SORÁN?

A kezelés ideje alatt szervezete energiaigénye megnő, amit hagyományos táplálkozással nagyon nehéz pótolni. Az étvágyának, ízérzékelésének vagy szaglásának átmeneti megváltozása miatt, a daganatellenes kezelés ideje alatt gondot okozhat az eddig kedvelt élelmiszerek és mennyiségek elfogyasztása, ami korábban természetes volt.

 

A daganatellenes kezelés mellékhatásai további változásokat eredményezhetnek étkezési szokásaiban. Némely élelmiszerek kevésbé tűnhetnek étvágygerjesztőnek, mint korábban, ennek eredményeképpen kevesebbet is fogyaszthat belőlük.

 

(Az orvosa által felírt speciális tápszerek könnyen fogyasztható formában tartalmazzák a szervezete számára szükséges energiát, fehérjét, vitaminokat, antioxidánsokat, karotinoidokat, speciális omega zsírsavakat, ásványi anyagokat és nyomelemeket.)

 

Tápláltsági állapota jelentősen befolyásolja terápiája kimenetelét, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időben ne fogyjon, megtartsa eredeti súlyát még akkor is, ha egyébként fogyni szeretne.

 

(Összeállította: Kiss Anna dietetikus)

ÉTRENDI TANÁCSOK RÁKBETEGEKNEK – 2.

A szervezet anyagcseréje daganatos megbetegedésben megváltozik és gyakori jelenség az étvágycsökkenés és az étvágytalanság. 

ÉTRENDI TANÁCSOK RÁKBETEGEKNEK – 3.

A megfelelő tápláltsági állapotban lévő betegeknél általában ritkábban jelentkeznek a mellékhatások, azok, amik megjelennek is enyhébbek és a kezelések között kedvezőbb a regenerálódás folyamat.

ÉTRENDI TANÁCSOK RÁKBETEGEKNEK – 4.

A daganatellenes kezelések megterhelik a szervezetet, emiatt a kezelések között olyan étrendet javasolt folytatni.