Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Blog

SZEDHETŐ-E A C-VITAMIN AVEMAR KÉSZÍTMÉNYEKKEL?

Avemar
SZEDHETŐ-E A C-VITAMIN AVEMAR KÉSZÍTMÉNYEKKEL?

Amit biztosan tudunk, hogy a C-vitamin fontos összetevője, mind az egészséges, mind a daganatos betegek étrendjének!

 C-vitamin egészséges és (daganatos) beteg szervezetre gyakorolt hatása

A C-vitamint, vagy más néven aszkorbinsavat Szentgyörgyi Albert és Josef Tillmans fedezték fel a 20. század elején. (ÉRDEKESSÉG! A névválasztás (aszkorbinsav) a vitamin hiányában kialakuló betegségre utal: a skorbut, azaz vérzékenység, az »a« görög fosztóképzőből származik.)

 

Mivel a C-vitamin elengedhetetlen a szervezet kollagén-előállításához, hiánya bőr alatti és ízületi vérzést, véraláfutást, többek között fogíny vérzést, gyulladást okoz. (ÉRDEKESSÉG! A betegség manapság sokkal ritkábban alakul ki, mint a XVII – XVIII. században, amikor a hosszú tengeri út során a tengerészek az egyoldalú táplálkozás – főként zöldség és gyümölcsmentes étrendjük miatt  –  skorbutban betegedtek meg.)

 

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a kevés C-vitamin bevitele okozhat problémát, hanem túlzott fogyasztása is (a szervezetben az aszkorbinsav oxalát ionná alakul át, ami vesekő kialakulását idézheti elő) , azaz itt is érvényesül a „semmit sem túlságosan” alapelve.

Egészséges felnőtt férfi napi C-vitamin igénye 90 mg, míg nők esetén ez a szám 75 mg. Ez természetesen bizonyos élethelyzetekben növekedhet is, pl. dohányzóknak mindig nagyobb C-vitamin bevitellel kell számolniuk.

Ha a C-vitamin napi igényünket élelmiszerekből szeretnénk fedezni, akkor az alábbi táplálékokban találhatjuk meg a szervezetünk számára fontos természetes aszkorbinsavat (csökkenő sorrendben a legnagyobb mennyiségben C-vitamint tartalmazó élelmiszertől a legkevesebbig): csipkebogyó, petrezselyemlevél, paradicsom, sárga paprika, zöldpaprika, káposzta, barack, citrom.

Az aszkorbinsav erős redukálószer, azaz antioxidáns hatással rendelkezik, ezáltal igen elterjedt az ún. oxidatív stressz megelőzésében. A káros hatású szabad gyökök, agresszív tulajdonságú, oxigéntartalmú molekulák. Sok betegség kialakulásában felelőssé teszik őket, így szerepük lehet pl. a daganatos betegségek kialakulásában is. A C-vitamin ezeket a szabad gyököket hivatott semlegesíteni.

A C-vitamin lehetséges előnyeit daganatos betegek körében először az 1970-es években vetette fel a skót származású Ewan Cameron sebész, a Nobel díjas Linus Paulinggal együtt dolgozva.

Együttműködésüknek köszönhető a 70-es és 80-as években elindult kutatási sorozat.

 A tanulmányok egy része megerősítette, hogy azon betegek általános állapota, életminősége, étvágya, akik kemoterápiában és/vagy sugárterápiában részesültek kiegészítve C-vitamin kúrával, javult, azon betegekhez képest, akik csak kemoterápiát kaptak.

Ugyanakkor a myeloma multiplexben alkalmazott bortezomib nevű daganatellenes készítmény kevésbé volt hatékony állatkísérletben, ha C-vitaminnal együtt adagolták. Ugyanezen vizsgálat szerint humán prosztatarákos egerekben nem csökkentette a szer hatékonyságát aszkorbinsavval együtt adva. A kérdés tehát továbbra is nyitott…

 

Amit biztosan tudunk, hogy a C-vitamin fontos összetevője, mind az egészséges, mind a daganatos betegek étrendjének!

A C-vitamin táplálkozásban betöltött szerepének köszönhetően az Avemarral is végeztek vizsgálatokat: hogyan befolyásolja (és befolyásolja-e egyáltalán) a C-vitamin az Avemar készítmények hatékonyságát.

 

Az Avemar felhasználói tájékoztatójában az alábbi kitétel szerepel:

Szedhető C-vitamin és/vagy C-vitamin tartalmú készítmény az Avemar használata mellett (is). DE! A C-vitamin és/vagy C-vitamin tartalmú készítmények és az Avemar bevétele között legalább 2 órás szünetet kell tartani! Célszerű az Avemart a gyógyszerektől, gyógyhatású készítményektől eltérő időpontban alkalmazni.

 

Amennyiben további kérdése merülne fel diétával, táplálkozással kapcsolatban, kérjük írjon az aik@avemar.hu e-mail címre.