Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Blog

RÁK BETEGSÉG – A FIZIKAI MOZGÁS SEGÍTHET?

Avemar
RÁK BETEGSÉG – A FIZIKAI MOZGÁS SEGÍTHET?

Magyarországon, az emberek jelentős része nagyon keveset mozog a mindennapokban, s ez sokszor még tovább csökken egy daganatos betegség diagnózisa után. 

Holott sosem késő elkezdeni: egyre több tudományos publikáció támasztja alá, hogy a rendszeresen, intenzíven sportoló rákbetegeknek jobbak a gyógyulási, a túlélési esélyei, tovább és jobb életminőségben élnek, mint akik passzívak.

VAJON SPORTTAL (IS) KÜZDHETÜNK A DAGANATOK ELLEN?

A rendszeres és örömmel végzett mozgás nagyon pozitív hatású az emberi szervezetre. Azon kívül, hogy véd a stressz káros hatásaitól, serkentően hat az immunrendszerre, csökkenti a vércukor szintjét, valamint a – több ráktípus növekedését is serkentő – fölösleges ösztrogént és tesztoszteront. Ezeken nem elhanyagolható szempont, hogy lelkileg is nagyon jótékony hatású.

Akik súlyos betegséggel kell, hogy szembe nézzenek, gyakran küzdenek depresszióval. Számukra is hasznos lehet a mozgás, mert elűzi, nem engedi felszínre törni a negatív gondolatokat. A mozgás serkenti azokat a sejtjeinket, amelyek képesek harcolni a rák ellen: tulajdonképpen erősíti a szervezet öngyógyító képességét. Ezek miatt mondják a sportolást „rákmegelőzőnek” is. Csak jól kell csinálni!

Természetesen nem mindegy, milyen mozgást és hogyan végzünk. Például a boltba leszaladás, vagy három kör a bevásárlóközpontban nem számít sportnak.

A vizsgálatok szerint minden ráktípusnál más az a mozgásmennyiség, ami segítség lehet a betegség leküzdésében, vagy a kiújulás megelőzésében.

SOK KÓRHÁZBAN DOLGOZNAK GYÓGYTORNÁSZOK, ÉRDEMES SEGÍTSÉGET KÉRNI TŐLÜK, HOGY OLYAN MOZGÁSSORT TANÍTSANAK MEG, AMELY FIGYELEMBE VESZI A SZERVEZET AKTUÁLIS ÁLLAPOTÁT, AZ ESETLEGES TÁRSBETEGSÉGEKET, PANASZOKAT ÉS LEHETŐSÉGEKET. A FIZIOTERÁPIÁS FOGLALKOZÁS MOTIVÁCIÓT IS AD ÉS SEGÍT MEGTALÁLNI A SZEMÉLYRE SZABOTT, OPTIMÁLIS MOZGÁSFORMÁT.