Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Blog

NEM CSAK TÜDŐRÁKOT OKOZHAT A DOHÁNYZÁS!

Avemar
NEM CSAK TÜDŐRÁKOT OKOZHAT A DOHÁNYZÁS!

Az iparilag fejlett országokban – köztük Magyarországon – a dohányzás felelős a halálos kimenetelű rákos megbetegedések mintegy harmadáért. A rákos halálozások egyharmada tehát pusztán azzal megelőzhető lenne, ha kiküszöbölnénk a dohányzást.

A dohányzás káros hatásai sokkal nagyobbak, mint korábban gondolták. A dohányzás több mint húszféle megbetegedés kialakulásában és a megbetegedések okozta halálozásban játszik fontos és vezető szerepet. A szív- és érbetegségek 25-30%-a, a krónikus hörgőgyulladás és tüdőtágulat okozta halálozások 75%-a, a tüdőrákos halálozások mintegy 90%-a tulajdonítható közvetlenül a dohányzásnak!

Sokan klasszikusan a tüdőrákot tulajdonítják a dohányzás lehetséges kimenetelének, ami természetesen igaz is, hiszen a légzőrendszerüket folyamatosan károsítók között mintegy negyvenszerese a kockázata a tüdődaganatnak.

Viszont a tüdőrák mellett a szervezetbe adagolt méreganyagok a fej-nyaki régió rákjait (szájüregi daganat, garatrák, gégerák) épp úgy növelik, mint a gyomorrákot, vagy húgyhólyagrákot, hiszen a vérárammal a káros anyagok az egész szervezetbe eljutnak – s akkor még csak a daganatos betegségekről beszéltünk.

A leszokás nem könnyű, tapasztalhatta ezt már minden dohányos vagy cigarettázó ember és/vagy hozzátartozója (is). Ha valaki el is szánja magát a káros szenvedéllyel való szakításra, gyakran csak ideig-óráig sikerül távol tartania magát a cigarettától. Idegeskedés, magányosság vagy társaság, bánat vagy öröm, bármi lehet indok az újrakezdésre, ami klasszikusan a “csak egyetlen szálat” kijelentéssel kezdődik.

A helyzet azért egyáltalán nem reménytelen, sőt. Magyarországon ma már lehetőség adódik az önsegítő csoportoktól a gyógyszeres támogatásig arra, hogy valakit megerősítsen elhatározásában, illetve annak véghezvitelében.

Ösztönzőleg néhány fontosabb (cigaretta letétel utáni!) a szervezetre pozitív hatást az alábbiakban foglaltunk össze időrendben:

20 perc múlva:
A vérnyomás és a pulzusszám normalizálódik, melegszik a keze és a lába, mert javul a vérkeringése a végtagjaiban.

8 óra múlva:
A vér nikotin és szén-monoxid szintje a felére csökken, az oxigén szint normalizálódik. A szívinfarktus kockázata csökkenni kezd.

24 óra múlva:
A tüdő kezd tisztulni, az ízlelés és a szaglás jelentősen javul.

72 óra múlva:
A légzés könnyebb lesz, megkezdődik a légutak feltisztulása. Nő a szervezet energiaszintje.

3 hónap múlva:
A köhögés, a zihálás és a légzési nehézségek csökkennek, vagy teljesen megszűnnek, a tüdőkapacitás lényegesen javul. Az íny megbetegedései jelentősen csökkennek.

1 év múlva:
A szívroham kockázata a dohányosokkal összehasonlítva, mintegy felére csökken.

10 év múlva:
A tüdőrák kockázata a dohányosokénak a felére csökken, azonos lesz azokéval, akik soha nem dohányoztak. A csontritkulás veszélye is csökken.

15 év múlva:
Már nincs különbség a leszokott dohányos és a nemdohányzó között az egészségi veszélyek és a korai halálozás tekintetében.

Egy, a leszokást támogató és segítő oldal elérhető az alábbi linken elérhető: https://leteszemacigit.hu