Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Blog

A JÓGA HATÁSA A DAGANATOS BETEGSÉGRE

Avemar
A JÓGA HATÁSA A DAGANATOS BETEGSÉGRE

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a jóga javítja a rákbetegségben szenvedők, illetve a betegségen átesettek életminőségét: csökkenti a stresszt, javítja az alvás minőségét és a hangulatra is jó hatással van.

A jóga egy évezredek óta alkalmazott ősi indiai filozófia, mely a szabályozott légzés, a különböző testhelyzetekre épülő mozgás és a meditáció segítségével a fizikai és emocionális egészség elérésére törekszik. Kimutatták, hogy a jóga csökkenti a carpalis alagút szindróma, az irritábilis bélszindróma, az asztma, különböző görcsrohamok, a cukorbetegség, a migrénes fejfájás, az AIDS, a depresszió tüneteit és gyakorlása segít a testsúly fenntartásában.

A kórházi kezelés mellett szinte minden rákbeteg szeretne “saját maga is tenni valamit” a gyógyulásért. A daganatos betegek és túlélők jobb alvásról, kevesebb stresszről, és az életminőség általános javulásáról számoltak be a jóga gyakorlása során.

A helyes technika a daganatos betegek oktatásában jártas képzett oktató segítségével sajátítható el.

FONTOS! A jóga iránt érdeklődő daganatos betegek először kérjék ki kezelőorvosuk véleményét, mert bizonyos daganatellenes kezelések fizikai korlátozottságot okozhatnak.

 

A jóga alkalmazási területei:

* Alvás minősége: néhány tanulmányban kimutatták, hogy a jóga javítja az alvás általános minőségét.

* Stressz: számos tanulmány támogatja a jóga alkalmazását a stressz csökkentésére.

* Fájdalom: több kutatás számolt be a jóga fájdalom csökkentő hatásáról.

* Depresszió: több tanulmány összefüggést talált a jóga és a depresszió csökkenése között, mely pozitív hangulatot eredményezett.