Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Blog

GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG ÉS AVEMAR

Avemar
GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG ÉS AVEMAR

Miért foglalkozunk ezzel?

Sokszor kapjuk azt a kérdést, hogy vajon gluténre érzékenyek szedhetnek-e Avemart.

A kérdés azért is nagyon fontos, mert a gluténérzékenyek legfőbb tünetei normál vagy magas gluténtartalmú élelmiszer vagy készítmény fogyasztásánál a krónikus és/vagy görcsös hasmenés, has felpuffadása, hasfájás, hányinger, hányás.

Egy daganatos beteg, bizonyos kemoterápiás kezelések során, az alkalmazott szer mellékhatásaként is találkozhat a fenti tünetek bármelyikével. Így, ha lehet még fontosabb, hogy a glutén érzékeny daganatos beteg, mindenképpen csak olyan élelmiszert, tápszert, speciális gyógyászati célra szánt tápszert fogyasszon, amely nem fokozza a fenti tünetek megjelenését, gyakoriságának előfordulását.

Az Avemar egy fermentált-búzacsíra-kivonat tartalmú készítmény. 

 

Milyen élelmiszerek tekinthetők gluténmentesnek?

Erről a szabályozó, Európai BIZOTTSÁG 41/2009/EK RENDELETE nyilatkozik részletesen:

A gluténmentes megnevezést akkor viselhetik, ha gluténtartalmuk a végső fogyasztó számára értékesített alakban nem haladja meg a 20 mg/kg mennyiséget.”

Az Avemar granulátum, liofilizátum és tabletta hatóanyagát ún. fermentációs eljárással több lépcsőben nyerik ki a búzacsírából.

 

Az Avemar termékek ezeknél az értékeknél magasabb glutén tartalommal bírnak, az utolsó mérés alapján 887 mg / kg, ez kb. 15,1 mg / 1 tasak, ez felel meg a napi adagnak. Mi alapvetően nem javasoljuk liszt- vagy gluténérzékenység / intolerancia esetén, ezért is szerepel ez a betegtájékoztatóban. Ugyanakkor minden érintettnek más az egyéni tolerancia szintje, kérjük a fenti adat ismeretében mérlegelje a döntést.

A gluténmentesség mostanában meglehetősen divatos fogalom, és egyre többen is választják a gluténmentes életet,- sokszor olyanok is, akik valójában nem szenvednek az ehhez társított betegségtől. Ám abba már nem gondolunk bele, hogy mi is az a glutén valójában, és tulajdonképpen mi a baj vele (már ha van egyáltalán bármi baj)? Milyen tünetekhez köthető, milyen készítmények fogyaszthatók és melyek tiltólistásak az érintetteknél?

 ————————————————————–

Gyógyszerész szakértőnktől nem csak ezt kérdeztük meg, hanem általában is érdeklődtünk a glutén-érzékenységről; Lássuk, hogy mi az, amit a gluténről, a glutérzékenység betegségről és az allergizáló tünetekről röviden tudni érdemes…

 

A leggyakrabban fogyasztott négy gabonafajta (búza, rozs, árpa, ill. a zab is) glutén nevű fehérjéje tartalmazza a gluténérzékeny szervezet számára toxikus alkotórészt, a gliadint.

Régi megfigyelés alapján, miszerint az ezekből készült liszttartalmú ételek (kenyér, tészta stb) tartós fogyasztása után jelentek meg a tünetek, nevezték el lisztérzékenységnek a betegséget. A gluténérzékenység ennek a betegségnek a szakszerűbb elnevezése.

gluténérzékenység meglehetősen összetett probléma, számos tünete lehet, melyek sajnos más betegségekkel is összefügghetnek, éppen ezért sok egyéb probléma kizárása után jutnak el a tényleges diagnózis kimondásához.

A tünetek megjelenése a glutén tartalmú tápanyagok vékonybélben található enzimek általi lebonthatatlanságának köszönhető. Ezen anyagok felszaporodva a bélrendszerben helyi gyulladásos reakciót okoznak, ami a bélbolyhok sorvadásához, pusztulásához vezet.

 

  • A leggyakoribb, gluténérzékenységre utaló tünet az emésztőrendszerünket érinti. A tünetek között találhatjuk a hasmenést, a székrekedést, a reflux betegséget, illetve a gyakori hasfájást.
  • korpás haj, a hámló, viszkető és húzódó bőr egyaránt az ekcéma tünete lehet, ez pedig összefüggésben állhat a gluténérzékenységgel is. A pikkelyes bőr, a hámlás, viszketés pszoriázisra is utalhat. Ennek az autoimmun betegségnek a fellángolásánál is nagy jelentősége van a táplálkozásnak, és a gluténtartalmú ételek mellőzése jelentősen csökkentheti a tüneteket. A gluténérzékenység emellett egyéb bőrtüneteket is okozhat, például csalánkiütéseket vagy apró kiütéseket a felkaron (csirkebőr), illetve gyakoribbá teheti ezek megjelenését.
  • A gluténérzékenység egyik lehetséges tünete a nehézkes, lelassult gondolkodás is, a koncentrációs nehézségek, a memóriazavarok, a zavarodottság. Többször előforduló hasonló panaszoknál érdemes ezt a lehetőséget is figyelembe venni!
  • Egy 2012-es amerikai kutatásból kiderült, hogy a gluténérzékenyek 56%-a rendszeresen tapasztalt fejfájást, illetve migrént (az egészséges kontrollcsoportban ez az arány mindössze 14 százalék volt). Azt régóta tudjuk, hogy bizonyos ételek kiválthatnak migrént vagy ronthatják a fejfájós betegek állapotát – ezek között a kiváltó ételek között a gluténtartalmú élelmiszereket is megtalálhatjuk.
  • Azon férfiak és nők körében, akiknél gluténérzékenységet diagnosztizáltak, sokkal gyakoribb a terméketlenség, mint az egészséges népesség körében. Ennek egyrészt oka lehet a gluténérzékenységgel összefüggő alultápláltság, de a szakemberek még nem derítették fel ennek az összefüggésnek a pontos okait. A gluténmentes étrend azonban javíthat a fogantatási esélyeken.

Azt, hogy valaki gluténérzékeny csak szakorvos (gasztroenterológus, allergológus) állapíthatja meg, az egyszerű vérvételen kívül az is előfordulhat, hogy bélbiopsziát is elrendel a gasztroenterológus a biztos diagnózis érdekében.

A betegség nem gyógyítható, de gluténmentes diétával jól karbantartható, tünetmentessé tehető. Nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés, mert bizonyos betegségek halmozódása gyakoribb lehet (meddőség, bélrendszeri daganatok)!

A betegség genetikai eredetű, de megfigyeltek egyéb hajlamosító tényezőket is, úgy mint bakteriális- (Campilobacter jejunii) és vírusfertőzéseket (adenovirus, hepatitis C vírus), korán befejezett szoptatást, illetve a stresszt is leírták, mint egyik lehetséges okot.