Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Blog

AEROLA PIGMENTÁCIÓ

Avemar
AEROLA PIGMENTÁCIÓ

Hivatalosan az areola tetoválás a mellbimbó és udvarának helyreállítását jelenti. Ennek a beavatkozásnak több típusa is lehetséges. 

A mellrák kapcsán már írtunk a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságáról. Most egy olyan témát szeretnénk bemutatni, ami talán még sok érintett számára is kevéssé ismert. Az areola pigmentáció, vagy magyar néven mellbimbó udvar tetoválás egyfajta orvosi tetoválás, mely része lehet az emlődaganat utáni rehabilitációnak. Ez az eljárás a mellrákból felépült, maszektómián átesett hölgyeknek jelenthet segítséget, ami felteszi a koronát a műtéti úton rekonstruált mellre.

MI AZ AZ ORVOSI TETOVÁLÁS?

Az orvosi tetoválás egy olyan eljárás, amelynek segítségével veleszületett vagy szerzett betegségek látható nyomait enyhíthetik, ezzel javítva a beteg életminőségét. Az eljárás nem gyógyít, még csak az adott betegség tüneteit sem kezeli, viszont nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a betegségből adódó látható helyen lévő, kényelmetlenséget okozó következményeket enyhítse.

MI TÖRTÉNIK AZ ORVOSI TETOVÁLÁS SORÁN?

A bőrfelületen mutatkozó szín- és kontúrbéli eltéréseket pigmentálva a környező bőrfelülettel azonos árnyalatúvá teszik, így enyhítve optikailag az eltérést. Az ilyen eltérés származhat balesetből, műtétből, vagy lehet valamely betegség következménye.
Az eljárás tulajdonképpen a sminktetoválásból született, ezért bár a neve „orvosi tetoválás”, a kozmetika területéhez kapcsolódik. A folyamat lényegében azonos a sminktetováláséhoz, a technika azonban eltérő. Az orvosi tetoválás elvégzéséhez komoly tanulmányok, tapasztalat, megfelelő felszereltség, erre a célra kifejlesztett precíziós műszer, a higiéniai előírásoknak megfelelő modulok és eszközök, továbbá bőrbarát és megbízható festék szükséges.

AREOLA (MELLBIMBÓ ÉS UDVARA) TETOVÁLÁS

Hivatalosan az areola tetoválás a mellbimbó és udvarának helyreállítását jelenti. Ennek a beavatkozásnak több típusa is lehetséges. Az egyik, hogy a természetes mellbimbó egyenetlen pigmentáltságán segítenek a bevitt festékkel.
A másik esetben bizonyos műtétek (mellnagyobbítás, mellkisebbítés) eredménye lehet, a természetes mellbimbó udvara körüli vágás, amely általában fehér hegként gyógyul. Az orvosi tetoválás módszerével ez a bőrszíntől elütő heg, újra összhangba hozható az őt körülvevő bőr színével, továbbá a mellbimbó udvarának megváltozott, elveszített kontúrja visszaállítható.
A harmadik és egyben legbonyolultabb típusa az eljárásnak, amikor teljesen hiányzó mellbimbót kell orvosi pigmentálás módszerével helyettesíteni. Az emlődaganat sajnálatos következménye lehet az eltávolított mell. A hiányzó emlőt implantátummal pótolják, ám az eltávolított mellbimbót orvosi úton helyreállítani sajnos nem lehet. Az ilyen betegséggel élők számára óriási segítség lehet az areola tetoválás, hogy újra önbizalommal telve és boldogan tekinthessenek önmagukra és a világra.

A pontos technikáról Vámos Mónikát kérdeztünk, aki a PMU Klinika vezetője, 2004-ban, Hollandiában szerezte meg az orvosi pigmentációs végzettségét:

„A technika tulajdonképpen minden areola tetoválás esetében hasonló: általában nem hosszú, megszakítás nélküli vonalakkal, hanem inkább pontokkal, természetes hatást kölcsönző satírozási technikával dolgozunk, ezzel kialakítva a formát, a kontúrt és az árnyékolást. Minden esetben legalább 3-4 féle, a természetes állapottal a leginkább megegyező színárnyalatokat használjuk. Legyen szó bármilyen típusú orvosi tetoválásról, az eljárás minden esetben egy személyes konzultációval kezdődik, allergia tesztet végzünk, és a felvett anamnézis alapján felállítjuk a „diagnózist”, vagyis megállapítjuk, hogy az eljárás elvégezhető-e, hogy vélhetőleg hány beavatkozás hozza meg a kívánt eredményt, illetve, hogy mindez mennyibe kerül.”

Vámos Monika kiemelte, hogy mivel a betegségben érintetteknek kontroll vizsgálatokra kell járnia (MRI, CT), elengedhetetlen, hogy a munka során olyan pigmenteket válasszanak, amelyek nem okozhatnak problémát a sugárzások hatására. Sajnálatos tény, hogy a piacon sok pigment tartalmaz az Európai Uniós szabályozásban meghatározott maximálisnál nagyobb mennyiségű, és nem megfelelő tisztaságú vasoxidot, amelynek részecskéi rejtett nikkelt hordoznak. Ez sok sminktetováló festékre is igaz, de főképp a testtetováló festékek esetében nagyobb a veszély. Mindaddig, amíg nem éri sugárzás, nincs is probléma, de előfordulhat, hogy a vizsgálatok során keletkezett mágneses rezonancia hatására felmelegszik, majd szétrobban a vasoxid részecske, és felszabadul a nikkel, ami súlyos allergiát és mérgezést is okozhat a szervezetben. Tehát az emlőrákból felgyógyult vendégeinknél fokozottan érdemes vasoxid-mentes és biztonságos pigmenteket használni.