Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Blog

A KREATIVITÁS GYÓGYÍTÓ EREJE

Avemar
A KREATIVITÁS GYÓGYÍTÓ EREJE

Nem csupán a betegséggel farkasszemet nézők esetében, de egész létünk során. Számoljunk le az önsanyargatással, ne akarjunk folyton máshol, máshogy lenni, kezdjük el szeretni magunkat. Így, ahogy vagyunk. Itt és most. 

Mindannyian máshogy küzdünk meg a kórral. Ahogy a kezelések is eltérőek, mi sem ugyanúgy bírjuk fizikailag, lelkileg a megpróbáltatásokat. Van, akinek az életében kevés változást hozott a diagnózis, de biztosan ők vannak kevesebben. És vagyunk rengetegen, akiknek szinte minden nap egy örökkévalóság, egy önálló harc, egy végeláthatatlan útvesztő.

Úgy fizikailag, mint lelkileg nehéz a haladás, mintha mázsás súlyok lennének rajtunk és bennünk mindenhol. Megváltozott a világunk, befelé fordultunk, gyakran egyedül a legjobb.

Aztán jönnek a reményteli, pozitív napok, amikor újra kisüt a nap a szívünkben és nyitunk a világ felé, érdekelnek régi és új foglalatosságok, emberek. Ha kimozdulni sokszor nehéz is, mégis találni annyi érdekes, kreatív és feltöltődést adó tevékenységet.

Tudjuk jól, hogy gyógyulásunk folyamatában rendkívüli jelentőséggel bír lelki egyensúlyunk megtalálása, mégis szeretjük magunkat háttérbe szorítani. Mindig van más, ami fontosabb, ami előbbre való. Sokszor találunk kifogásokat, mit miért nem lehet, nem tudunk, nem szabad csinálnunk, pedig valójában nagyon vágyunk rá, de mégsem adjuk meg lelkünknek ezeket az apró gyönyöröket. Vajon miért?

AZ ÖNSZERETET, SAJÁT VALÓNK ELFOGADÁSA, KÜLSŐ ÉS BELSŐ HIÁNYOSSÁGAINK TUDOMÁSULVÉTELE AZ EGYIK LEGJOBB GYÓGYÍR.

Nem csupán a betegséggel farkasszemet nézők esetében, de egész létünk során. Számoljunk le az önsanyargatással, ne akarjunk folyton máshol, máshogy lenni, kezdjük el szeretni magunkat. Így, ahogy vagyunk. Itt és most. A magunk tökéletlenségével, a múltunkkal, mindennel együtt, amin nem lehet, vagy nem kell változtatni. Ettől szép, érdekes és különleges a világ, hogy ennyien vagyunk és mindannyian másmilyenek.

Örüljünk az életnek, örüljünk az apró dolgoknak is. Ha süt a nap, ha isteni volt a kávé, ha hallunk egy kellemes dalt a rádióban, ha kapunk egy kedves üzenetet, ha aludtunk egy jót, láttunk egy szívet melengető filmet, olvastunk egy remek történetet, találtunk egy gyönyörű, őszi színekben pompázó falevelet, vagy megjelentek az első bimbók a fán, amit az ablakunkból látunk.

Legyünk pozitívak és szánjunk időt magunkra. Próbáljunk ki valami újat, valami színeset, valami kreatívat. Akkor is, ha azt gondoljuk magunkról, hogy nem vagyunk tehetségesek semmiben. Számtalan csodálatos program vesz körül bennünket, amelyekből rengeteg erőt meríthetünk.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy mindenhez ki kell mozdulni  a lakásból, nézzünk körül kicsit az „otthonülős” kreatív programok világában.

Kézimunka: kötés, horgolás, hímzés – online vagy újságban is rengeteg tartalmat találunk ebben a témában. A szükséges anyagokat, eszközöket megrendelhetjük az interneten és már indulhat is a munka. A színek harmóniája, az anyagok puhasága, a keresztszemes öltögetés nyugalma biztosan felüdülést jelent majd.

Írás – akár kézzel, akár számítógépen remek időtöltés az írás. Kiadhatjuk magunkból gondolatainkat, szomorúságunkat, félelmeinket, de írhatunk bakancslistát vagy kezdhetünk blogot vezetni bármiről, amivel szívesen foglalkozunk (főzés, háziállatok, barkácsolás, növények). Napló formájában akár betegségünkről is írhatunk jegyzeteket, segítve ezzel másokat is.

Festés, rajzolás – a színek, a formák, kezünk és elménk összjátéka csodás alkotásokra képes és teljesen új utakra kalauzolhat bennünket. Ne foglalkozzunk azzal, ha esetleg sosem volt kézügyességünk. Számtalan olyan kurzus, tanfolyam vagy csak egy alkalmas workshop található az interneten, ahol lépésről lépésre végig vezetnek bennünket egy festmény vagy rajz elkészítésének folyamatán. Ha elsőre nem sikerül, akkor sincs semmi baj. Kikapcsoltunk és kicsit másra figyeltünk azalatt a néhány óra alatt, amíg alkottunk. Ha pedig örömünket leltük benne, nincs megállás, jöhet még több festék, még nagyobb vászon és hajrá!

Virágkötészet, lakásdíszek készítése – ha már annyit vagyunk otthon, tegyük hangulatosabbá lakásunkat. Készítsünk asztaldíszt, öntsünk gyertyát vagy tanuljuk meg a decoupage technikát, amellyel csodaszép virágcserepeket, dobozokat, tálcákat készíthetünk saját kedvenc stílusunkhoz igazítva. Nagyobb ünnepek előtt ajtódíszt, koszorút is csinálhatunk, melyekhez temérdek ötletet és szebbnél szebb alapanyagokat találunk, ha kicsit böngészünk a neten. Ezekhez az elfoglaltságokhoz is mindent megtalálunk online és több olyan szuper webshop is létezik, ahonnan megrendelhetünk egyben szinte mindent, amire szükségünk van.

HA KEDVÜNK TÁMAD KIMOZDULNI A NÉGY FAL KÖZÜL ÉS ÚJRA KÉSZEN ÁLLUNK ARRA, HOGY EMBEREKKEL TALÁLKOZZUNK, VAN MÉG ÖTLETÜNK BŐVEN:

Sütő-, főzőtanfolyamok – jobbnál jobb témák, finomabbnál finomabb falatok elkészítését sajátíthatjuk el ezeken a remek tanfolyamokon. Legyen szó olasz ízekről vagy a macaron készítés színes világáról, megannyi remek témában találunk tanfolyamokat. Mehetünk párban, barátokkal, barátnőkkel, vagy akár egyedül is. Teljesen privát is foglalhatunk időpontot, így biztosak lehetünk abban, hogy jó társaságunk lesz.

Múzeumok, városi séták – zseniális kiállítások találhatók a legtöbb magyar városban, ha biztosra szeretnénk menni, akkor nézzük ki előre, melyik kiállítás felel meg ízlésünknek leginkább. Néhány óra alatt is fel tudunk töltődni, ha szép festményeket, szobrokat látunk. Nem is beszélve  a néhány éve indult, de remek programlehetőségnek, melyek során Budapest titkos lépcsőházaiba, kertjeibe kalauzolnak el bennünket, vagy híres magyar színészek, írók nyomába eredhetünk idegenvezető segítségével.

Varró- vagy kárpitos tanfolyamok – A varrás mindig remek, kreatív elfoglaltság. Ha van, aki végigvezet bennünket a tanulás folyamatán, biztosan nagy örömünket leljük majd az első ruha, neszeszer  vagy függöny elkészítésében.

Furcsán hangozhat, de innen már csak egy ugrás a bútorhuzatok világa. Lehet már 1-2 hétvégét felölelő, nyilván csupán alapokat bemutató kárpitos tanfolyamra is jelentkezni. Valószínűleg elsősorban férfiak által kedveltebb ez az elfoglaltság, de egyre több a női kárpitos is a „szakmában”.

Kerámiakészítés – ez az egyik biztos jolly joker a kreatív workshopok között. Saját ízlésünknek, színvilágunknak és legkedvesebb mintáinknak felhasználásával egy délelőtt alatt meseszép tányérokat, tálakat vagy bögréket készíthetünk. Az egyetlen probléma, hogy a kerámiát kiégetik, így nem hozhatjuk azonnal haza remekművünket.

Végtelenségig folytathatnánk a felsorolást. Mehetünk táncolni, csatlakozhatunk egy énekkarhoz, elkezdhetünk hangszeren játszani,  járhatjuk az utcákat egy mobiltelefonnal vagy fényképező géppel felvértezve és fotózhatunk bármit, ami megtetszik. A lényeg, hogy találjuk meg azt az elfoglaltságot, amire a legjobban vágyunk. Megérdemeljük, hogy jólérezzük magunkat a bőrünkben.

A KREATÍV TEVÉKENYSÉGEKNEK HÁLA EGYSZERRE AKTIVIZÁLÓDIK AZ AGY ÉS LÉLEK KETTŐSE. EZ HATÁSSAL LESZ A KÖZÉRZETÜNKRE, A LELKI EGYENSÚLYUNKRA, ÉS EZÁLTAL A FIZIKAI ÁLLAPOTUNKRA IS. NEKÜNK PEDIG JELENLEG ÉPPEN ERRE AZ ÖSSZHANGRA VAN A LEGNAGYOBB SZÜKSÉGÜNK.