Partner in the fight against cancer since 1998

Partner in the fight against cancer since 1998

Blog

HOW CAN WE HELP A FRIEND WITH CANCER FROM AFAR?

Avemar
HOW CAN WE HELP A FRIEND WITH CANCER FROM AFAR?

Be understanding and supportive, but never impose yourself or your ideas on the person concerned.

SUPPORTING SOMEONE YOU KNOW WITH CANCER IS PHYSICALLY AND EMOTIONALLY DIFFICULT, BUT THERE ARE SOME SURE HANDHOLDS TO KEEP IN MIND THAT CAN HELP YOU ALONG THE WAY.

 

 

 

Here are some ideas to help make a cancer patient's everyday life more pleasant, even if you can't be there in person:

 

  • A kind message during and after treatment to let them know you are thinking of them
  • We can also make short phone calls to let them know that they are important to us and mean a lot to us
  • Ask questions, but preferably questions that can be answered clearly. For example, we can ask if lunch was good, if he or she has read or heard this or that news item, what series he or she is watching, what he or she would like to eat or drink, or if we should bring him or her a good book or crossword puzzle
  • We always end our calls or messages so that the person knows we will be in touch again soon
  • If there is no reply to our message or call, we should not take it badly, but we should try to reply immediately if the person writes or calls us.

 

MAKE SURE THEY KNOW THAT THEY ARE WELCOME TO CONTACT US AT ANY TIME AND THAT WE TRY TO REALLY ONLY DEAL WITH THEM WHEN THEY CALL OR WRITE TO US

 

  • It may seem a bit old-fashioned, but everyone welcomes a nice postcard, which can be sent by post or dropped straight in the letterbox
  • Offer him a good film or series that we think he'll enjoy and that will give him something to do. However, make sure that the subject matter is something that the patient will really enjoy
  • You can send a small gift, but it should always be personal and interesting, preferably not a bouquet of flowers
  • Offer to take care of tasks that are difficult for the patient at the moment but can be done without a physical meeting. For example, pay his bills online, order his lunch, collect what he needs and "shop around" for home delivery

 

ALWAYS BEAR IN MIND THAT THE CONDITION AND MOOD OF A FRIEND WITH CANCER CAN BE VOLATILE.

 

Be understanding and supportive, but never try to force yourself or your ideas on the person. We should surround them with kindness and make sure that our help is regular, not just when it is convenient for us.

AVEMAR ELKÉSZÍTÉSI ÖTLETEK

Az Avemar elérhető különböző italporok és tabletta formájában. Az italporok alkalmazását azoknak javasoljuk, akik nyelési nehézség miatt nem szeretnének tablettát szedni, vagy csak szívesebben fogyasztanak egy italt. Az italporok egyszerűen elkészíthetők vízzel, de a napi fogyasztást megkönnyítheti és változatossá teheti az itt bemutatott pár recept.

HOGYAN TÁMOGASSUK RÁKBETEG SZERETTÜNKET?

Számos tanulságos beszámoló támasztja alá, hogy mennyivel gyorsabb és tartósabb javulás volt tapasztalható azoknál a betegeknél, akiket szerető család vett körül.

Minden idők egyik legsikeresebb magyar találmánya pontosan 25 éve, 1998-ban került forgalomba. Az Avemar jelenleg több mint 30 országban egészíti ki a rákbetegek klinikai kezelését. Ebből a jelentős alkalomból készítettünk interjút a feltalálóval, Dr. Hidvégi Mátéval.

 

Az Avemar megjelenése 1998-ban új fejezetet nyitott: ez volt a világ első fermentált-búzacsíra készítménye. Megjelenéséről a nemzetközi hírtelevíziók is beszámoltak. Jelentőségét bizonyítja, hogy az 1960-as évek óta ez volt az első nem-gyógyszer készítmény, melyet onkológiai indikációban törzskönyveztek Magyarországon mint daganatos betegek részére szánt speciális gyógyászati célú tápszert.

Feltalálója, Dr. Hidvégi Máté a rákkutatásban szerzett érdemeiért Köztársasági Elnöki aranyéremben részesült, a készítményt pedig jelenleg is az Egyesült Államoktól Japánig forgalmazza gyártója, a Biropharma Kft.


 
25 ÉVE HASZNÁLJÁK VILÁGSZERTE AZ AVEMART A RÁKBETEGEK 

25 évvel a készítmény megalkotása után mennyire része mindennapjainak az Avemar?

Apám tanította nekem, hogy olyan ember legyek, akit fel lehet hívni telefonon, odafigyel a másikra és segít. Rájöttem, hogy ez volt apám boldogságreceptje. Manapság is, szinte mindennap, felhív valaki, vagy e-mailt küld és tanácsot vár, kérdez az Avemarról. Mindenkinek a tőlem telhető maximumot adom. Ez a boldogságformulám. Nem telik el nap úgy, hogy ne foglalkozzam az Avemarral. Ide tartozik az is, hogy részese vagyok az Avemarral folyó kutatásoknak, pontosabban egy részüknek, mert gyakran találkozom olyan publikációval, amely az Avemar tudományos értékét tárgyalja, ám a szerzőket nem ismerem. Például az egyik kedvenc cikkemet, ami az Avemarral végzett egyik eredeti kutatás eredményeit közli, előttem ismeretlen japán kutatók írták. Élvezet volt olvasni, és tanulni tőlük.

Hogyan emlékszik vissza az Avemar feltalálása körüli időszakra?

Izgalmas évek voltak. Az 1990-es évek eleje. A politikai rendszerváltoztatás ideje. A rák bioterápiájának elindulása. Nekem az járt a fejemben, hogy megvalósítsam az álmomat: előállítsak egy olyan szert, ami része lehet a rákellenes küzdelemnek, miközben az egészséges sejteket nem károsítja.

Mi kellett hozzá, hogy a ’90-es évek közepén belevágjon az Avemar kísérletekbe?

Hit. Hit nélkül nem ment volna semmi. A másik nagyon fontos szempont az emberi tényező volt. A legjobb tudósokat nyertem meg a kutatásnak. A harmadik pedig a pénz, a kísérletekhez szükséges anyagiak biztosítása volt.

Milyen akadályokat kellett leküzdenie a kezdetekkor?

Az irigységet említem. A Műegyetemen, ahol dolgoztam, azt mondta nekem az akkori dékán, hogy kívánja, sikerüljön az Avemar projekt, de ügyeljek az SI faktorra. Nem a nemzetközi mértékegységrendszerre gondolok, – tette hozzá, hanem a sárga irigységre. Ha azt kérdezi, hogy az akadályok leküzdésében kinek köszönhetek a legtöbbet, nézze meg az első publikációinkat. Az ott szereplő szerzőknek köszönhetem a legtöbbet. És még valakinek: a Széchenyi-díjas Eckhardt Sándor professzornak, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának, az Országos Onkológiai Intézet korábbi főigazgatójának, aki kézzel írott, angol ajánlólevelet adott, amiben brilliant chemistnek nevezett. Nem fordítom le magyarra, mert túl szépen hangzik. A legnagyobb elismeréseim egyike. Önzetlenül tette. Az ilyen emberek adtak nekem erőt.

Mikor vált nyilvánvalóvá, hogy az Avemar sikeres és népszerű lesz?

1999-ben, amikor az Avemarral elvégzett klinikai vizsgálatok első eredményeit konferenciákon közzétették.

Számos nemzetközi vizsgálatban vett részt az elmúlt évtizedekben, melyek voltak az Ön számára legfontosabbak?

Mindegyik fontos volt. De ha megint egyet lehet csak megneveznem, akkor a budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinikán az Avemarral elvégzett klinikai vizsgálatot említem. Nemcsak azért, mert nagy nemzetközi visszhangja lett, hanem elsősorban a gyerekek miatt.

Hogyan változott megítélése szerint a rákbetegség és a rákgyógyítás helyzete az elmúlt 25 évben?

A betegség annyiban változott, hogy hamarabb, korábbi stádiumban lehet felismerni. Ezt a diagnosztika fejlesztésének köszönhetjük. A rákgyógyítás 25 évvel ezelőtt főként az onkosebészetet és a radio- kemoterápiát jelentette. Szerepeltek persze egyéb gyógyszerek, hormonok is, de a hangsúly a műtéten, a kemoterápián és a sugárkezelésen volt. A daganat sebészeti eltávolítása ma is a legfontosabb a rák gyógymódjai között. Ami azonban nem volt 25 évvel ezelőtt, az a fejlett, innovatív immunterápia.

Milyen távlatokat lát az Avemar számára?

Vannak olyan eredmények, amelyekből arra a következtetésre is el lehet jutni, hogy az Avemarnak olyan általános szerepe lehet az egészség megőrzésében, mint bizonyos vitaminoknak. Én megelégszem az Avemar rákterápiában való egyre tágabb alkalmazásával.

 

A kiváló minőségű, magyar búzából készített Avemar a világ első fermentált búzacsíra-kivonata, melyet 1998 óta fogyasztanak a daganatos betegek az orvosi kezelés kiegészítésére. Országszerte kapható a gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben és webshopokban.