Váš partner v boji proti rakovine od roku 1998

Váš partner v boji proti rakovine od roku 1998

Blog

AKO MÔŽEME POMÔCŤ PRIATEĽOM S RAKOVINOU NA DIAĽKU?

Avemar
AKO MÔŽEME POMÔCŤ PRIATEĽOM S RAKOVINOU NA DIAĽKU?
Mali by sme byť chápaví a podporujúci, ale nikdy nechceme dotknutej osobe vnucovať seba alebo svoje predstavy.

PODPOROVAŤ NÁŠHO PRIATEĽA S RAKOVINOU JE FYZICKY AJ EMOČNE ŤAŽKÁ ÚLOHA, ALE EXISTUJÚ TAKÉ BEZPEČNÉ DRŽIAČE, KTORÝCH PRÍTOMNOSŤ MÔŽE BYŤ VEĽKOU POMOCOU NA CESTÁCH.

 

V nižšie uvedenom zozname sme zozbierali nápady, ktorými môžeme onkologickému pacientovi spríjemniť každodenný život, aj keď s ním nemôžeme byť osobne:

  • Počas a po ošetrení je milá milá správa, ktorá dotyčnému oznámi, že na neho myslíme
  • Krátkymi telefonátmi ho môžeme uistiť, že je pre nás dôležitý a znamená pre nás veľa
  • Pokojne sa pýtajte, ale radšej otázky, na ktoré sa dá jasne odpovedať. Môžeme sa napríklad opýtať, či bol obed chutný, či čítal alebo počul tú či onú správu, aký seriál v poslednej dobe pozerá, čo by rád zjedol alebo vypil, či mu máme priniesť dobrú knihu alebo krížovka
  • Naše hovory alebo správy vždy ukončíme tak, aby dotyčný vedel, že sa mu čoskoro opäť ozveme
  • Ak na našu správu alebo hovor neodpovedá, neberte to ako samozrejmosť, ale pokúsime sa okamžite odpovedať, ak nám dotknutá osoba napíše alebo zavolá

 

UISTITE HO, ŽE NÁS RÁD KEDYKOĽVEK PRIHLÁSME A SNAŽTE SA S NÍM RIEŠIŤ NAOZAJ LEN AK NÁM ZAVOLÁ ALEBO PÍŠE

 

  • Môže sa to zdať trochu staromódne, ale každého poteší pekná pohľadnica, ktorú možno poslať poštou alebo vhodiť priamo do schránky
  • Odporúčme mu dobrý film alebo seriál, o ktorom si myslíme, že sa mu bude páčiť a dokáže ho uvoľniť. V takýchto prípadoch si však buďme istí, že téma je pre pacienta skutočne osviežujúca
  • Môžeme poslať aj malý darček, ale vždy by mal byť osobný a zaujímavý, najlepšie nie kytica kvetov
  • Môžeme mu ponúknuť, že zaňho vybavíme úlohy, ktoré mu v súčasnej situácii spôsobujú ťažkosti, ale dajú sa zvládnuť aj bez fyzického stretnutia. Napríklad plaťte svoje účty online, objednajte si obed, vyzdvihnite si, čo potrebujete, a „nakupujte“ žiadosťou o doručenie domov

 

MAJME VŽDY NA PAMÄTI, ŽE STAV A NÁLADA NÁŠHO RAKOVINOVÉHO PACIENTA MÔŽE BYŤ KOLÍSIVÉ.

Mali by sme byť chápaví a podporujúci, ale nikdy nechceme dotknutej osobe vnucovať seba alebo svoje predstavy. Obklopme svojho priateľa láskavosťou a dbajte na to, aby naša pomoc bola pravidelná, nielen vtedy, keď sa nám to hodí.

AVEMAR ELKÉSZÍTÉSI ÖTLETEK

Az Avemar elérhető különböző italporok és tabletta formájában. Az italporok alkalmazását azoknak javasoljuk, akik nyelési nehézség miatt nem szeretnének tablettát szedni, vagy csak szívesebben fogyasztanak egy italt. Az italporok egyszerűen elkészíthetők vízzel, de a napi fogyasztást megkönnyítheti és változatossá teheti az itt bemutatott pár recept.

HOGYAN TÁMOGASSUK RÁKBETEG SZERETTÜNKET?

Számos tanulságos beszámoló támasztja alá, hogy mennyivel gyorsabb és tartósabb javulás volt tapasztalható azoknál a betegeknél, akiket szerető család vett körül.

Minden idők egyik legsikeresebb magyar találmánya pontosan 25 éve, 1998-ban került forgalomba. Az Avemar jelenleg több mint 30 országban egészíti ki a rákbetegek klinikai kezelését. Ebből a jelentős alkalomból készítettünk interjút a feltalálóval, Dr. Hidvégi Mátéval.

 

Az Avemar megjelenése 1998-ban új fejezetet nyitott: ez volt a világ első fermentált-búzacsíra készítménye. Megjelenéséről a nemzetközi hírtelevíziók is beszámoltak. Jelentőségét bizonyítja, hogy az 1960-as évek óta ez volt az első nem-gyógyszer készítmény, melyet onkológiai indikációban törzskönyveztek Magyarországon mint daganatos betegek részére szánt speciális gyógyászati célú tápszert.

Feltalálója, Dr. Hidvégi Máté a rákkutatásban szerzett érdemeiért Köztársasági Elnöki aranyéremben részesült, a készítményt pedig jelenleg is az Egyesült Államoktól Japánig forgalmazza gyártója, a Biropharma Kft.


 
25 ÉVE HASZNÁLJÁK VILÁGSZERTE AZ AVEMART A RÁKBETEGEK 

25 évvel a készítmény megalkotása után mennyire része mindennapjainak az Avemar?

Apám tanította nekem, hogy olyan ember legyek, akit fel lehet hívni telefonon, odafigyel a másikra és segít. Rájöttem, hogy ez volt apám boldogságreceptje. Manapság is, szinte mindennap, felhív valaki, vagy e-mailt küld és tanácsot vár, kérdez az Avemarról. Mindenkinek a tőlem telhető maximumot adom. Ez a boldogságformulám. Nem telik el nap úgy, hogy ne foglalkozzam az Avemarral. Ide tartozik az is, hogy részese vagyok az Avemarral folyó kutatásoknak, pontosabban egy részüknek, mert gyakran találkozom olyan publikációval, amely az Avemar tudományos értékét tárgyalja, ám a szerzőket nem ismerem. Például az egyik kedvenc cikkemet, ami az Avemarral végzett egyik eredeti kutatás eredményeit közli, előttem ismeretlen japán kutatók írták. Élvezet volt olvasni, és tanulni tőlük.

Hogyan emlékszik vissza az Avemar feltalálása körüli időszakra?

Izgalmas évek voltak. Az 1990-es évek eleje. A politikai rendszerváltoztatás ideje. A rák bioterápiájának elindulása. Nekem az járt a fejemben, hogy megvalósítsam az álmomat: előállítsak egy olyan szert, ami része lehet a rákellenes küzdelemnek, miközben az egészséges sejteket nem károsítja.

Mi kellett hozzá, hogy a ’90-es évek közepén belevágjon az Avemar kísérletekbe?

Hit. Hit nélkül nem ment volna semmi. A másik nagyon fontos szempont az emberi tényező volt. A legjobb tudósokat nyertem meg a kutatásnak. A harmadik pedig a pénz, a kísérletekhez szükséges anyagiak biztosítása volt.

Milyen akadályokat kellett leküzdenie a kezdetekkor?

Az irigységet említem. A Műegyetemen, ahol dolgoztam, azt mondta nekem az akkori dékán, hogy kívánja, sikerüljön az Avemar projekt, de ügyeljek az SI faktorra. Nem a nemzetközi mértékegységrendszerre gondolok, – tette hozzá, hanem a sárga irigységre. Ha azt kérdezi, hogy az akadályok leküzdésében kinek köszönhetek a legtöbbet, nézze meg az első publikációinkat. Az ott szereplő szerzőknek köszönhetem a legtöbbet. És még valakinek: a Széchenyi-díjas Eckhardt Sándor professzornak, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának, az Országos Onkológiai Intézet korábbi főigazgatójának, aki kézzel írott, angol ajánlólevelet adott, amiben brilliant chemistnek nevezett. Nem fordítom le magyarra, mert túl szépen hangzik. A legnagyobb elismeréseim egyike. Önzetlenül tette. Az ilyen emberek adtak nekem erőt.

Mikor vált nyilvánvalóvá, hogy az Avemar sikeres és népszerű lesz?

1999-ben, amikor az Avemarral elvégzett klinikai vizsgálatok első eredményeit konferenciákon közzétették.

Számos nemzetközi vizsgálatban vett részt az elmúlt évtizedekben, melyek voltak az Ön számára legfontosabbak?

Mindegyik fontos volt. De ha megint egyet lehet csak megneveznem, akkor a budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinikán az Avemarral elvégzett klinikai vizsgálatot említem. Nemcsak azért, mert nagy nemzetközi visszhangja lett, hanem elsősorban a gyerekek miatt.

Hogyan változott megítélése szerint a rákbetegség és a rákgyógyítás helyzete az elmúlt 25 évben?

A betegség annyiban változott, hogy hamarabb, korábbi stádiumban lehet felismerni. Ezt a diagnosztika fejlesztésének köszönhetjük. A rákgyógyítás 25 évvel ezelőtt főként az onkosebészetet és a radio- kemoterápiát jelentette. Szerepeltek persze egyéb gyógyszerek, hormonok is, de a hangsúly a műtéten, a kemoterápián és a sugárkezelésen volt. A daganat sebészeti eltávolítása ma is a legfontosabb a rák gyógymódjai között. Ami azonban nem volt 25 évvel ezelőtt, az a fejlett, innovatív immunterápia.

Milyen távlatokat lát az Avemar számára?

Vannak olyan eredmények, amelyekből arra a következtetésre is el lehet jutni, hogy az Avemarnak olyan általános szerepe lehet az egészség megőrzésében, mint bizonyos vitaminoknak. Én megelégszem az Avemar rákterápiában való egyre tágabb alkalmazásával.

 

A kiváló minőségű, magyar búzából készített Avemar a világ első fermentált búzacsíra-kivonata, melyet 1998 óta fogyasztanak a daganatos betegek az orvosi kezelés kiegészítésére. Országszerte kapható a gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben és webshopokban.