Mit kell tudni a TNM-rendszerről?

Minden daganatos betegség kezelésének alapvető követelménye a pontosan meghatározott stádium besorolás, mivel ettől függ a kezelés, a különböző klinikai stádiumú daganatos betegségek sok esetben eltérően kezelendőek.

A TNM-rendszer az onkológiai betegség előrehaladottságának pontos meghatározására szolgál.

Az onkológiai betegség stádiuma számmal fejezhető ki, négy stádium ismert: I, II, III, IV. Az I. – a legkevésbé előrehaladott daganatos betegség, a IV. – a legelőrehaladottabb daganat és a betegség kiterjedését annak legfontosabb jellemzői alapján határozza meg. A betűk mellett mindig található egy szám is, vagy egy „x” amely szintén jelentéssel bír.

A „T” a tumor nagyságára utal. Annak függvényében, hogy a daganat mekkora kiterjedésű a T melletti szám 0-4-ig terjedhet és daganat típustól függően utal a tumor méretére. A Tx annyit jelent, hogy a tumor mérete nem határozható meg pontosan.

Az „N” a nyirokcsomók érintettségét jelzi. Az N0 azt jelenti, hogy a nyirokcsomókban nem látszik daganat, a N1 azt, hogy a környéki nyirokcsomók érintettek és az N2 pedig azt, hogy már távolabbi testterületeken található nyirokcsomókban is megjelent a tumor. Az Nx – hasonlóan a Tx-hez azt jelenti, hogy nem állapítható meg, van- e nyirokcsomó érintettség (sem nem bizonyítható, sem nem kizárható).

Az „M” az áttét (metasztázis) meglétére vagy hiányára utal. Az M0 azt jelenti, hogy nincs áttét, az M1 pedig azt, hogy már távolabbi szerv(ek) is érintettek.

A tumor TNM-stádiumának meghatározása kijelöli a lehetséges terápiás megoldásokat is, amelyek bizonyos gyógyulási és túlélési eséllyel párosulnak. A TNM besorolás alapján állapítja meg a kezelőorvos a klinikai stádiumot (un. Stage I-IV) amely megszabja a kezelésnél használandó gyógyszereket és beavatkozásokat.

Fontos megjegyeznünk, hogy a terápiák folyamatos fejlődése nyomán a gyógyulási arányok fokozatosan javulnak, egyre többféle rákot, egyre későbbi stádiumban is célzottan, jó eredménnyel lehet kezelni!

A legfontosabb tudnivalók a világon egyedülálló fermentált búzacsíra-kivonat készítményünkről.
További termékinformáció: 06 (1) 2020 290

Itt elérhetők a TV-ben, rádióban, újságban és interneten megjelent fontos és hasznos információk készítményeinkről.

Információs weboldal szakmai közönség (onkológusok, orvosok, gyógyszerészek) részére magyar, angol, német, francia és spanyol nyelven.

Itt megtalálja, mikor, hol és milyen kedvezmények vagy akciók segítik Önt a vásárlásban.

Kedvező árú, diszkrét szolgáltatásunk 2008 óta áll vásárlóink rendelkezésére.
Telefonon is rendelhet: 06 (1) 301 0141

Budapesten és 5 vidéki városban állunk az érdeklődők, betegek rendelkezésére.

Csatlakozzon hozzánk most! Köszönjük, ha megosztja híreinket ismerőseivel!

Információs anyag (szórólap, szórólaptartó, plakát, mappa) rendelési lehetőség gyógyszertárak, drogériák, bioboltok, gyógyászati szaküzletek és háziorvosok részére!