Nem csak tüdőrákot okozhat a dohányzás!

Az iparilag fejlett országokban - köztük Magyarországon - a dohányzás felelős a halálos kimenetelű rákos megbetegedések mintegy harmadáért. A rákos halálozások egyharmada tehát pusztán azzal megelőzhető lenne, ha kiküszöbölnénk a dohányzást.

A dohányzás káros hatásai sokkal nagyobbak, mint korábban gondolták. A dohányzás több mint húszféle megbetegedés kialakulásában és a megbetegedések okozta halálozásban játszik fontos és vezető szerepet. A szív- és érbetegségek 25-30%-a, a krónikus hörgőgyulladás és tüdőtágulat okozta halálozások 75%-a, a tüdőrákos halálozások mintegy 90%-a tulajdonítható közvetlenül a dohányzásnak!

Sokan klasszikusan a tüdőrákot tulajdonítják a dohányzás lehetséges kimenetelének, ami természetesen igaz is, hiszen a légzőrendszerüket folyamatosan károsítók között mintegy negyvenszerese a kockázata a tüdődaganatnak.

Viszont a tüdőrák mellett a szervezetbe adagolt méreganyagok a fej-nyaki régió rákjait (szájüregi daganat, garatrák, gégerák) épp úgy növelik, mint a gyomorrákot, vagy húgyhólyagrákot, hiszen a vérárammal a káros anyagok az egész szervezetbe eljutnak – s akkor még csak a daganatos betegségekről beszéltünk.

A leszokás nem könnyű, tapasztalhatta ezt már minden dohányos vagy cigarettázó ember és/vagy hozzátartozója (is). Ha valaki el is szánja magát a káros szenvedéllyel való szakításra, gyakran csak ideig-óráig sikerül távol tartania magát a cigarettától. Idegeskedés, magányosság vagy társaság, bánat vagy öröm, bármi lehet indok az újrakezdésre, ami klasszikusan a "csak egyetlen szálat" kijelentéssel kezdődik.

A helyzet azért egyáltalán nem reménytelen, sőt. Magyarországon ma már lehetőség adódik az önsegítő csoportoktól a gyógyszeres támogatásig arra, hogy valakit megerősítsen elhatározásában, illetve annak véghezvitelében.

Ösztönzőleg néhány fontosabb (cigaretta letétel utáni!) a szervezetre pozitív hatást az alábbiakban foglaltunk össze időrendben:

20 perc múlva:
A vérnyomás és a pulzusszám normalizálódik, melegszik a keze és a lába, mert javul a vérkeringése a végtagjaiban.
 

8 óra múlva:
A vér nikotin és szén-monoxid szintje a felére csökken, az oxigén szint normalizálódik. A szívinfarktus kockázata csökkenni kezd.
 

24 óra múlva:
A tüdő kezd tisztulni, az ízlelés és a szaglás jelentősen javul.
 

72 óra múlva:
A légzés könnyebb lesz, megkezdődik a légutak feltisztulása. Nő a szervezet energiaszintje.
 

3 hónap múlva:
A köhögés, a zihálás és a légzési nehézségek csökkennek, vagy teljesen megszűnnek, a tüdőkapacitás lényegesen javul. Az íny megbetegedései jelentősen csökkennek.
 

1 év múlva:
A szívroham kockázata a dohányosokkal összehasonlítva, mintegy felére csökken.
 

10 év múlva:
A tüdőrák kockázata a dohányosokénak a felére csökken, azonos lesz azokéval, akik soha nem dohányoztak. A csontritkulás veszélye is csökken.
 

15 év múlva:
Már nincs különbség a leszokott dohányos és a nemdohányzó között az egészségi veszélyek és a korai halálozás tekintetében.

Egy, a leszokást támogató és segítő oldal elérhető itt »

A legfontosabb tudnivalók a világon egyedülálló fermentált búzacsíra-kivonat készítményünkről.
További termékinformáció: 06 (1) 2020 290

Itt elérhetők a TV-ben, rádióban, újságban és interneten megjelent fontos és hasznos információk készítményeinkről.

Információs weboldal szakmai közönség (onkológusok, orvosok, gyógyszerészek) részére magyar, angol, német, francia és spanyol nyelven.

Itt megtalálja, mikor, hol és milyen kedvezmények vagy akciók segítik Önt a vásárlásban.

Kedvező árú, diszkrét szolgáltatásunk 2008 óta áll vásárlóink rendelkezésére.
Telefonon is rendelhet: 06 (1) 301 0141

Budapesten és 5 vidéki városban állunk az érdeklődők, betegek rendelkezésére.

Csatlakozzon hozzánk most! Köszönjük, ha megosztja híreinket ismerőseivel!

Információs anyag (szórólap, szórólaptartó, plakát, mappa) rendelési lehetőség gyógyszertárak, drogériák, bioboltok, gyógyászati szaküzletek és háziorvosok részére!