Hogyan mondjam el: rákos vagyok?

Egyszerűen és röviden – tanácsolják a szakemberek. A tapasztalatok szerint így a legjobb megosztani az ismerősökkel, barátokkal és rokonokkal, ha kiderül a rák diagnózisa. De mi a helyzet azokkal, akik félnek szeretteik, munkatársaik reakciójától? Hogyan készíthetők fel hozzátartozóink a daganatos betegséggel járó tünetek és kezelések következményeire?

Avemar Kisokos sorozatunk következő részében a tájékoztatás lehetőségeiről olvashat bővebben...

...az első, aki megtudja a hírt általában az, akivel együtt él az ember. Kimondani a rettegett szavakat ijesztő lehet, különösen akkor, amikor az egész még új, friss és nagyon fájdalmas. Soha ne feledjük: az ő helyzete sem könnyű. Sokszor segíthet, ha sikerül találni olyan támogatói csoportot, ahol hasonló sorsúak között lehet, vagy szakember, akár pszichológus segítségét kérni. Sajnos a rossz hír a már egyébként is rossz kapcsolatot ellökheti a szakadás felé, ugyanakkor egy jó kapcsolatot még erősebbé tehet.

Felnőttként sokféle kapcsolata lehet az embernek a szüleivel, de egy dolog soha nem változik: a szülők mindig aggódnak a gyermekükért. Éppen ezért, ha fizikailag esetleg már nem is képesek rá, lelkileg biztosan számíthatunk a támogatásukra. Jobb nem eltitkolni a diagnózist (legfeljebb nem kell minden részletét megosztani) és őszintén beszélni velük a betegségről.

A gyerekeinket a lehető legtovább védeni, óvni szeretnénk. Sok szülő úgy érzi, véget vet a felhőtlen gyerekkornak, ha bejelenti, hogy rákbeteg. A szakértők szerint ennek nincs sok értelme, sőt, akár káros is lehet, mert a gyerek úgy érezheti, a bekövetkezett bajnak, betegségnek ő volt az okozója. Az őszinteség, ahogy szüleinknek, nagyszüleinknek, úgy gyermekeinknek is jár! A lényeg, hogy mi nyitottak legyünk a beszélgetésre, megerősítve őket abban: a család olyan hely, ami a bajban összetart, és ahol mindent el lehet mondani egymásnak.

A közeli barátok előtt nem érdemes titkolózni, hiszen az eljövendő időszakban az ő támogatásuk nagyon sokat fog érni. Merthogy nem csak lelki segítséget tudnak nyújtani - de sokszor nagyon kézzelfoghatót is. Persze az első kérdésre, hogy "mit segíthetek," még nincs az embernek kész válasza, de érdemes azért lassan sorra venni, hogy mi az, amit tényleg megtehetnek, és kimondani: elhozni a gyereket a suliból, ellátni, elvinni kocsival a vizsgálatra, stb...

Egyetlen jogszabály sem kötelezi az embert, hogy elmondja a munkahelyén, hogy daganatos betegséggel küzd. Ám érdemes azért figyelembe venni, hogy a kezelések valószínűleg befolyásolják a teherbírást, a külső megjelenést és bizony a hiányzások száma is szaporodni fog. A közvetlen munkatársakat és a főnököt ezért érdemes informálni arról, mi zajlik. Vannak jó munkaközösségek, ahol segítenek, és visszavárják az embert, és van olyan, ahol azonnal helyettest fognak keresni. Nyilván érdemes elmondani, ha vannak az embernek tervei, a legtöbb esetben a vezetőség segítőkész munkavállalójával.

Amennyiben további kérdése merül fel a témát illetően, beszéljen szakorvosával, jelezze felé és kérjen segítségét. Sok esetben érdemes pszichológiai tanácsadót, mentálhigiénés szakembert felkeresni problémáinkkal!

A legfontosabb tudnivalók a világon egyedülálló fermentált búzacsíra-kivonat készítményünkről.
További termékinformáció: 06 (1) 2020 290

Itt elérhetők a TV-ben, rádióban, újságban és interneten megjelent fontos és hasznos információk készítményeinkről.

Információs weboldal szakmai közönség (onkológusok, orvosok, gyógyszerészek) részére magyar, angol, német, francia és spanyol nyelven.

Itt megtalálja, mikor, hol és milyen kedvezmények vagy akciók segítik Önt a vásárlásban.

Kedvező árú, diszkrét szolgáltatásunk 2008 óta áll vásárlóink rendelkezésére.
Telefonon is rendelhet: 06 (1) 301 0141

Budapesten és 5 vidéki városban állunk az érdeklődők, betegek rendelkezésére.

Csatlakozzon hozzánk most! Köszönjük, ha megosztja híreinket ismerőseivel!

Információs anyag (szórólap, szórólaptartó, plakát, mappa) rendelési lehetőség gyógyszertárak, drogériák, bioboltok, gyógyászati szaküzletek és háziorvosok részére!