A daganattípusok tünetei I.

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget diagnosztizálnak.

Éppen ezért különösen fontos a megelőzés, a rendszeresen elvégzett ön- és szűrővizsgálatok, valamint a megfelelő életmód, a helyes életvezetés. Mindezek mellett fontos odafigyelni testünk jelzéseire (is), és ha bármilyen - daganatra specifikus - figyelmeztető tünetet észlelünk, akkor haladéktalanul orvoshoz fordulni!

Milyen specifikus, jellegzetes figyelmeztető tünetek jelentkezhetnek a különböző daganattípusok esetében?

Avemar Kisokos sorozatunk 14. részében erre a kérdésre keressük a válaszokat.

Bőrdaganatok:

Ha a festékes anyajegyek színe, mérete, formája megváltozik, vagy 35 év felett új festékes foltok jelennek meg, illetve vérzés, nem gyógyuló sebek, fekélyek esetén mindenképpen minél előbb keressünk fel egy bőrgyógyász szakorvost.

Mellrák, emlődaganat:

Az emlő daganat többnyire fájdalmatlan, sőt, minél inkább fáj egy csomó, annál kevésbé valószínű, hogy megjelenése rosszindulatú daganatra utal. Éppen ez a fájdalmatlanság az, ami a betegeket megtéveszti és ami miatt sokszor hónapokkal, évekkel a csomó észlelése után fordulnak orvoshoz, gyakran már csak akkor, mikor a daganat jelentős nagyságot ért el. Mindenkinek tanácsos tehát az orvost haladéktalanul felkeresni, amikor: az emlőben csomót tapint, az emlőbimbó behúzódik, az emlő bőrén behúzódást észlel, emlőbimbón ekcémának tűnő elváltozás jelenik meg az emlő bőrén - az ellenoldalihoz képest - duzzadttá, keménnyé, illetve pirossá válik, illetve ha a hóna alatt csomót tapint.

Fül-orr-gége daganatok:

Egyik jellegzetes panasz lehet az állandó vagy visszatérő, illetve fokozódó rekedtség. A nyakon kemény tapintású csomó(k) jelenhetnek meg, illetve nyeléskor fülbe sugárzó fájdalom is kialakulhat. Jellegzetes tünet lehet az idegentest- vagy gombócérzés, később, amikor a daganat növekszik, fulladásérzés is felléphet, főként fekvő helyzetben, illetve a nyelés is nehezítetté válik. Gyakran a véres köpet az első figyelmeztető jel, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni!

Hasnyálmirigy-daganat:

Az emésztőrendszer harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganata. Jelentős fogyással, gyengeségérzéssel, puffadással, zsírszéklet megjelenésével járhat.

A kezdeti bizonytalan hasi fájdalom, később erősödik, övszerűvé válik. Később sárgaság is kialakulhat.

FONTOS! A fenti tüneteket nem szabad elhanyagolni, amennyiben ezeket tapasztaljuk, feltétlenül kérjünk orvosi segítséget! Az időben felismert daganat többsége jó eséllyel gyógyítható!

A téma folytatása a következő héten…

A legfontosabb tudnivalók a világon egyedülálló fermentált búzacsíra-kivonat készítményünkről.
További termékinformáció: 06 (1) 2020 290

Itt elérhetők a TV-ben, rádióban, újságban és interneten megjelent fontos és hasznos információk készítményeinkről.

Információs weboldal szakmai közönség (onkológusok, orvosok, gyógyszerészek) részére magyar, angol, német, francia és spanyol nyelven.

Itt megtalálja, mikor, hol és milyen kedvezmények vagy akciók segítik Önt a vásárlásban.

Kedvező árú, diszkrét szolgáltatásunk 2008 óta áll vásárlóink rendelkezésére.
Telefonon is rendelhet: 06 (1) 301 0141

Budapesten és 5 vidéki városban állunk az érdeklődők, betegek rendelkezésére.

Csatlakozzon hozzánk most! Köszönjük, ha megosztja híreinket ismerőseivel!

Információs anyag (szórólap, szórólaptartó, plakát, mappa) rendelési lehetőség gyógyszertárak, drogériák, bioboltok, gyógyászati szaküzletek és háziorvosok részére!