Kemoterápiás mellékhatások I.

Milyen mellékhatásokkal számolhatunk a kemoterápiánál? Hogyan védhetők ki a nem kívánt hatások?

Avemar Kisokos sorozatunk heti témája a kemoterápiás kezelés okozta mellékhatásokkal és azok csökkentésének lehetőségeivel foglalkozik.

Az ideális gyógyszerkészítménynek három fő ismérvét írják le a gyógyszerkutatók: hatékony, biztonságos, és kevés mellékhatással rendelkező.
Az első tulajdonsághoz nem kell különösebben hozzáfűzni semmit, hiszen, ha igény mutatkozik egy új készítményre, amely az eddigi terápiáknál hatékonyabban tud egy betegséget gyógyítani, az mindenképp hasznos.
A biztonságosság alatt a jól dozírozhatóságot (is) értjük, hiszen ha egy gyógyszer viszonylag széles terápiás tartományban használható, nem lehet könnyen alul-, illetve túladagolni.
A harmadik tulajdonság a mellékhatás megléte vagy annak hiánya. Ez a terápia „elviselése” miatt fontos tényező, hiszen gyógyulásunkra koncentrálva hátráltató tényezőként hat, ha olyan nem kívánt mellékhatások jelennek meg, amelyek jelentősen befolyásolják mindennapjainkat.

Ahogy nő az elérhető kemoterápiás készítmények listája, úgy bővül a megjelenő mellékhatások száma is.
Az alábbiakban néhányat kiemeltünk, kitérve arra, milyen lehetőségek merül(het)nek fel azok mellékhatásainak csökkentésére.

I.

Bizonyos kemoterápiás készítmények vérszegénységet okozhatnak, amely miatt fáradékonynak, fáradtnak érezzük magunkat. Ha a szakmai protokoll lehetővé teszi, akkor egyrészt kezelőorvosunk felírhat olyan készítményt, amely a vörösvértest képződést elősegíti, másrészt tehetünk mi magunk is ellene életvitelünk átalakításával.
Ha tehetjük aludjunk legalább napi 8 órát éjszakánként, de napközben lehetőség szerint csak rövidebb időszakokat (kevesebb, mint 1 óra) töltsünk ágyban. Magas fehérje tartalmú ételeket fogyasszunk (hús, tojás), valamint a magas vastartalmú húsok (vörös húsok) és zöldségek (spenót), főtt bab szintén jó választás lehet. Folyadékot is fogyasszunk bőségesen vizet és igyunk juice-okat!

II.

A citosztatikumok nem csak a vérképző sejteket pusztíthatják el, hanem a véralvadásban fontos szereppel bíró vérlemezkéket is, melynek következtében komoly vérzések léphetnek fel.
Ezért fontos, hogy védjük saját magunkat a potenciális sérülésektől. A férfiak elektromos borotvát használjanak, ne a hagyományost. Lehetőleg kerüljék az olló, kés és egyéb éles tárgy használatát. Óvatosan fújjanak orrot, valamint a lehető leglágyabb sörtéjű fogkefével mossanak fogat. Pattanást, sebet ne vakarják el!
FONTOS! Ha olyan változásokat veszünk észre, mint fejfájás, zavartnak, vagy nagyon álmosnak érezzük magunkat, mindenképp jelezzük kezelő orvosunknak! A fekete, vagy véres széklet is figyelmeztető jel lehet, vagy a vizelet elszíneződése (rózsaszín, piros) is vérzést jelezhet.

III.

Sok kemoterápiás készítmény befolyásolja az étvágyunkat, bizonyos ételeket más ízűnek érzékelhetünk.
Próbáljunk meg a 3 főétkezés helyett kevesebbet, de gyakrabban enni (napi 5-6-szor). Próbáljunk ki új ízeket, együnk a családdal, barátokkal együtt, vagy tévénézés közben fogyasszuk el az ételt. Ha fémes ízt érzünk a szánkban evéskor, akkor cseréljük le a kanalat műanyagra. Érdemes feljegyeznünk, hogy mennyit ettünk és ittunk, hogy ezt a legközelebbi vizitkor meg tudjuk beszélni a kezelőorvosunkkal. Étkezzünk változatosan, együnk krémleveseket, csirkehúst, tojást, halat, jégkrémet, pudingot, joghurtot, vajat és/vagy sajtféléket.

IV.

Amennyiben két nap is eltelik két székelés között, mindenképpen jelezzük kezelőorvosunknak, de ugyanígy fontos azt is jeleznünk, ha ha naponta többször is el kell mennünk a WC-re. Itt is érvényes, hogy próbáljunk átállni a napi 3 főétkezésről a gyakoribb, de kisebb mennyiségeket tartalmazó étkezésre! Hasmenés esetén kerüljük a fűszeres, tejtartalmú ételeket, csakúgy mint a nyers zöldséget és gyümölcsöket! Székrekedés estén étrendünkbe több zöldséget, gyümölcsöt, magvakat iktassunk, illetve teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményeket fogyasszunk.

A mellékhatások témakört a következő héten folytatjuk...

A legfontosabb tudnivalók a világon egyedülálló fermentált búzacsíra-kivonat készítményünkről.
További termékinformáció: 06 (1) 2020 290

Itt elérhetők a TV-ben, rádióban, újságban és interneten megjelent fontos és hasznos információk készítményeinkről.

Információs weboldal szakmai közönség (onkológusok, orvosok, gyógyszerészek) részére magyar, angol, német, francia és spanyol nyelven.

Itt megtalálja, mikor, hol és milyen kedvezmények vagy akciók segítik Önt a vásárlásban.

Kedvező árú, diszkrét szolgáltatásunk 2008 óta áll vásárlóink rendelkezésére.
Telefonon is rendelhet: 06 (1) 301 0141

Budapesten és 5 vidéki városban állunk az érdeklődők, betegek rendelkezésére.

Csatlakozzon hozzánk most! Köszönjük, ha megosztja híreinket ismerőseivel!

Információs anyag (szórólap, szórólaptartó, plakát, mappa) rendelési lehetőség gyógyszertárak, drogériák, bioboltok, gyógyászati szaküzletek és háziorvosok részére!