Kemoterápia, adjuváns, neoadjuváns...

Sajnos ezekkel a szavakkal már elég sokan találkoztak, de a pontos meghatározásukkal kevesek vannak tisztában.
Hogy pontosan mit is jelentenek ezek az onkológiai szakkifejezések, azt Avemar Kisokos sorozatunk jelenlegi, 9. fejezetében részletezzük Önöknek.

Pontosan mit takar a kemoterápia kifejezés?

A „kemo” (pontosabban: chemo) latin eredetű szó, és kémiai anyagot jelent, a kemoterápia maga pedig a kémiai anyaggal végzett gyógyítást foglalja magába.
Annak ellenére, hogy szinte minden betegséget kémiai anyaggal kezelnek – a gyógyszerek is kémiai vegyületek – kemoterápia alatt kizárólag a daganatellenes gyógyszeres kezelést értjük.
A legújabb daganatellenes gyógyszerek egy része azonban nem egy mesterségesen előállított kémiai vegyület, hanem egy olyan, un. ellenanyag, amelyet egy élő szervezet állít elő; az ezekkel az anyagokkal történő kezeléseket biológiai terápiának hívják.

Milyen egyéb kezelési formákkal találkozhatunk még?

A legtöbb daganat sebészeti úton kerül eltávolításra, de sajnos sokszor nem lehet biztosan tudni, hogy minden rosszindulatú szövet teljes egészében eltávolításra került, illetve bizonyos esetekben attól is félni kell, hogy még akkor is kiújulhat a tumor, ha látszólag a teljes daganatos szövetet kioperálta a sebész.
Az ilyen esetekben a kemoterápiás kezelést, amelynek a célja, hogy a „benn maradt” rosszindulatú sejteket elpusztítsa és a kiújulást megakadályozza, adjuváns kezelésnek nevezik.

Néha a daganat olyan nagy, vagy olyan helyen található, hogy sebészeti eltávolítása majdnem lehetetlen.
Bizonyos esetekben ilyenkor érdemes megpróbálkozni azzal, hogy először megpróbáljuk a daganat méretét olyan nagyságúra csökkenteni, amely már operálható. Ebben az esetben a kezelést neoadjuváns kezelésnek nevezik.

Folytatás a következő héten: palliatív gondozás és szupportív terápiák….

A legfontosabb tudnivalók a világon egyedülálló fermentált búzacsíra-kivonat készítményünkről.
További termékinformáció: 06 (1) 2020 290

Itt elérhetők a TV-ben, rádióban, újságban és interneten megjelent fontos és hasznos információk készítményeinkről.

Információs weboldal szakmai közönség (onkológusok, orvosok, gyógyszerészek) részére magyar, angol, német, francia és spanyol nyelven.

Itt megtalálja, mikor, hol és milyen kedvezmények vagy akciók segítik Önt a vásárlásban.

Kedvező árú, diszkrét szolgáltatásunk 2008 óta áll vásárlóink rendelkezésére.
Telefonon is rendelhet: 06 (1) 301 0141

Budapesten és 5 vidéki városban állunk az érdeklődők, betegek rendelkezésére.

Csatlakozzon hozzánk most! Köszönjük, ha megosztja híreinket ismerőseivel!

Információs anyag (szórólap, szórólaptartó, plakát, mappa) rendelési lehetőség gyógyszertárak, drogériák, bioboltok, gyógyászati szaküzletek és háziorvosok részére!