Hogyan tovább a diagnózis után?

Rák: ijesztő szó, de ma már nem feltétlenül jelent végleges ítéletet. Avemar Kisokos cikksorozatunk 8. témája a rák betegség kezdeti időszakáról, a diagnózis feldolgozásának folyamatáról nyújt bővebb tájékoztatást.

Amennyiben tudatosan, előre tekintve nézzük a rákkal járó kezeléseket, azok mellékhatásait, munkánkra, családi életünkre való hatásait, könnyebb lehet magának a terápiáknak is a „megélése”.

Amikor az ember megtudja, hogy daganatos beteg ösztönszerűen felmerül benne, hogy újra kell rendezze az életét. A terápia, valamint annak mellékhatásai nemcsak a testre, hanem a lélekre is hatással vannak. Elképzelhető, hogy új utakat kell megismernie a betegnek és szeretteinek is ahhoz, hogy beszélni tudjanak a megváltozott egészségi állapotról, kezelni tudják azt.

Ugyan a betegre zúduló információ tömeg nyomasztó lehet, de segíthet abban, hogy idővel átálljon egy másfajta életvitelre, amelynek célja a kezelés megkezdése, a lelki egyensúly megtalálása, illetve a mielőbbi gyógyulás.

Az egyik legfontosabb, hogy a beteg tisztában legyen azzal, hogy mi a pontos diagnózis, milyen stádiumú a betegsége. Bár az onkológiai kezeléseket szigorú protokollok szabályozzák, választásra mindig van lehetőség. Ezért is fontos tudni, hogy milyen betegséggel küzdünk.

A beszélgetés során a kezelőorvos felkészíti a beteget a terápia hosszára, a várható hatásokra, a mellékhatásokra (hangulatváltozás, levertség, gyengeség, hajhullás, étvágytalanság, hányinger stb), illetve ezek csökkentésére, kivédésére.

(FONTOS! Hasznos lehet, ha egy közeli hozzátartozó vagy barát, ismerős elkísér az orvos-beteg találkozóra, és ő is jegyzetel, segít megérteni a betegség lényegét és a kezelést.)

A daganatos betegség nemcsak a kezeltre, hanem a családra és a barátokra is hatással van. A családtagok nagyon támogatóan tudnak mellénk állni, de előfordulhat, hogy másként viselkednek irányunkban. Egyesekben bűntudat ébredhet, hogy ők maguk nem betegek, míg mások tehetetlenséget éreznek, nem tudják, hogy miben segíthetnek. Aggodalom, félelem és düh is előfordulhat.

A daganatos betegség másik fő velejárója a kezelés maga. A megszervezendő feladatok közé tartozhat, hogyan jut el a beteg a kezeléseket végző intézménybe, ki viszi őt onnan haza, illetve (ha szükséges) ki és hogyan gondoskodik róla.

A családi szerepek is átrendeződhetnek pl. a házastársnak más szerep is juthat, a gyerekekre nagyobb felelősség hárulhat stb. Sokaknak okozhat stresszt, hogy a betegség extra kiadásokkal járhat (pl. bejutás egy távoli kórházba) és a betegállomány miatt sokan kedvezőtlenebb anyagi helyzetbe kerülhetnek.

Valószínűleg nehéz lehet ilyen kérésekkel másokhoz fordulni, de bátran kérjünk támogatást barátoktól, ismerősöktől; a legtöbb ember szívesen segít.

Amennyiben a diagnózis, terápia feldolgozásában segítségre van szükségünk, érdemes felkeresni, speciális szervezeteket, klubokat, ahol lehetőség szerint személyre szabottan kaphatunk válaszokat.

Ha további kérdése merülne fel a témát illetően, írjon nekünk az aik@avemar.hu e-mail címre, vagy keresse munkatársainkat a +361-202-0290, illetve a +361-301-0142-es telefonszámokon.

A legfontosabb tudnivalók a világon egyedülálló fermentált búzacsíra-kivonat készítményünkről.
További termékinformáció: 06 (1) 2020 290

Itt elérhetők a TV-ben, rádióban, újságban és interneten megjelent fontos és hasznos információk készítményeinkről.

Információs weboldal szakmai közönség (onkológusok, orvosok, gyógyszerészek) részére magyar, angol, német, francia és spanyol nyelven.

Itt megtalálja, mikor, hol és milyen kedvezmények vagy akciók segítik Önt a vásárlásban.

Kedvező árú, diszkrét szolgáltatásunk 2008 óta áll vásárlóink rendelkezésére.
Telefonon is rendelhet: 06 (1) 301 0141

Budapesten és 5 vidéki városban állunk az érdeklődők, betegek rendelkezésére.

Csatlakozzon hozzánk most! Köszönjük, ha megosztja híreinket ismerőseivel!

Információs anyag (szórólap, szórólaptartó, plakát, mappa) rendelési lehetőség gyógyszertárak, drogériák, bioboltok, gyógyászati szaküzletek és háziorvosok részére!