Miért olyan fontos szervezetünknek a C-vitamin?

Avemar Kisokos sorozatunk 7. részében a C-vitaminnal, valamint a C-vitamin egészséges és (daganatos) beteg szervezetre gyakorolt hatásával foglalkozunk.
Kitérünk arra is, hogyan alkalmazható (egyáltalán fogyasztható-e) a C-vitamin az Avemar készítményekkel együtt...

...a C-vitamint, vagy más néven aszkorbinsavat Szentgyörgyi Albert és Josef Tillmans fedezték fel a 20. század elején.
(ÉRDEKESSÉG! A névválasztás (aszkorbinsav) a vitamin hiányában kialakuló betegségre utal: a skorbut, azaz vérzékenység, az »a« görög fosztóképzőből származik.)

Mivel a C-vitamin elengedhetetlen a szervezet kollagén-előállításához, hiánya bőr alatti és ízületi vérzést, véraláfutást, többek között fogíny vérzést, gyulladást okoz.
(ÉRDEKESSÉG! A betegség manapság sokkal ritkábban alakul ki, mint a XVII – XVIII. században, amikor a hosszú tengeri út során a tengerészek az egyoldalú táplálkozás - főként zöldség és gyümölcsmentes étrendjük miatt - skorbutban betegedtek meg.)

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a kevés C-vitamin bevitele okozhat problémát, hanem túlzott fogyasztása is (a szervezetben az aszkorbinsav oxalát ionná alakul át, ami vesekő kialakulását idézheti elő) , azaz itt is érvényesül a „semmit sem túlságosan” alapelve.
Egészséges felnőtt férfi napi C-vitamin igénye 90 mg, míg nők esetén ez a szám 75 mg. Ez természetesen bizonyos élethelyzetekben növekedhet is, pl. dohányzóknak mindig nagyobb C-vitamin bevitellel kell számolniuk.

Ha a C-vitamin napi igényünket élelmiszerekből szeretnénk fedezni, akkor az alábbi táplálékokban találhatjuk meg a szervezetünk számára fontos természetes aszkorbinsavat (csökkenő sorrendben a legnagyobb mennyiségben C-vitamint tartalmazó élelmiszertől a legkevesebbig): csipkebogyó, petrezselyemlevél, paradicsom, sárga paprika, zöldpaprika, káposzta, barack, citrom.

Az aszkorbinsav erős redukálószer, azaz antioxidáns hatással rendelkezik, ezáltal igen elterjedt az ún. oxidatív stressz megelőzésében. A káros hatású szabad gyökök, agresszív tulajdonságú, oxigéntartalmú molekulák. Sok betegség kialakulásában felelőssé teszik őket, így szerepük lehet pl. a daganatos betegségek kialakulásában is. A C-vitamin ezeket a szabad gyököket hivatott semlegesíteni.

A C-vitamin lehetséges előnyeit daganatos betegek körében először az 1970-es években vetette fel a skót származású Ewan Cameron sebész, a Nobel díjas Linus Paulinggal együtt dolgozva.
Együttműködésüknek köszönhető a 70-es és 80-as években elindult kutatási sorozat.

A tanulmányok egy része megerősítette, hogy azon betegek általános állapota, életminősége, étvágya, akik kemoterápiában és/vagy sugárterápiában részesültek kiegészítve C-vitamin kúrával, javult, azon betegekhez képest, akik csak kemoterápiát kaptak.

Ugyanakkor a myeloma multiplexben alkalmazott bortezomib nevű daganatellenes készítmény kevésbé volt hatékony állatkísérletben, ha C-vitaminnal együtt adagolták. Ugyanezen vizsgálat szerint humán prosztatarákos egerekben nem csökkentette a szer hatékonyságát aszkorbinsavval együtt adva. A kérdés tehát továbbra is nyitott…

Amit biztosan tudunk, hogy a C-vitamin fontos összetevője, mind az egészséges, mind a daganatos betegek étrendjének!

A C-vitamin táplálkozásban betöltött szerepének köszönhetően az Avemarral is végeztek vizsgálatokat: hogyan befolyásolja (és befolyásolja-e egyáltalán) a C-vitamin az Avemar készítmények hatékonyságát.

Az Avemar felhasználói tájékoztatójában az alábbi kitétel szerepel:
Szedhető C-vitamin és/vagy C-vitamin tartalmú készítmény az Avemar használata mellett (is). DE! A C-vitamin és/vagy C-vitamin tartalmú készítmények és az Avemar bevétele között legalább 2 órás szünetet kell tartani! Célszerű az Avemart a gyógyszerektől, gyógyhatású készítményektől eltérő időpontban alkalmazni.

Amennyiben további kérdése merülne fel diétával, táplálkozással kapcsolatban, kérjük keresse fel Kiss Anna dietetikusunkat, előre egyeztetett időpontban a +361-202-0290, vagy a +361-301-0142-es telefonszámokon, illetve írjon az aik@avemar.hu e-mail címre.

A legfontosabb tudnivalók a világon egyedülálló fermentált búzacsíra-kivonat készítményünkről.
További termékinformáció: 06 (1) 2020 290

Itt elérhetők a TV-ben, rádióban, újságban és interneten megjelent fontos és hasznos információk készítményeinkről.

Információs weboldal szakmai közönség (onkológusok, orvosok, gyógyszerészek) részére magyar, angol, német, francia és spanyol nyelven.

Itt megtalálja, mikor, hol és milyen kedvezmények vagy akciók segítik Önt a vásárlásban.

Kedvező árú, diszkrét szolgáltatásunk 2008 óta áll vásárlóink rendelkezésére.
Telefonon is rendelhet: 06 (1) 301 0141

Budapesten és 5 vidéki városban állunk az érdeklődők, betegek rendelkezésére.

Csatlakozzon hozzánk most! Köszönjük, ha megosztja híreinket ismerőseivel!

Információs anyag (szórólap, szórólaptartó, plakát, mappa) rendelési lehetőség gyógyszertárak, drogériák, bioboltok, gyógyászati szaküzletek és háziorvosok részére!