Valóban daganatos betegséget okoz(hat) a stresszes életmód II.?

Folytatva az előző héten elkezdett témát Avemar Kisokos cikk sorozatunk 6. részében a már kialakult daganat és a pszichológia kapcsolatát járjuk részletesebben körbe...

...azok a betegek, akik megpróbálják a stresszüket olyan kockázatos viselkedéssel „kezelni”, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a mozgásszegény életmód, csökkentebb életminőségre számíthatnak a daganat kezelés után.

Ezzel szemben azoknál a betegeknél, akik képesek hatékony stresszoldási stratégiákat alkalmazni, úgy mint relaxáció, stresszkezelési technikák, stb..., kimutathatóan kisebb a szorongás és a depresszió megjelenésének lehetősége.

ÉRDEKESSÉG! Egyes állatkísérletek vizsgálatai kimutatták a pszichés stressz befolyását a tumor növekedésére és szóródására.
Kísérleti egerekbe ültettek emberi daganatsejteket, melyek gyorsabban növekedtek és adtak áttétet azokban az állatokban, amelyeket elzártak társaiktól (azaz nagyobb stressznek tettek ki), mint amelyeket nem.

Ezek alapján kimondható: a stressz-hormon elősegíthet a daganat és az áttétek képződését.
A lelki hozzáállás tehát egyáltalán nem elhanyagolható tényező...

Hogyan birkózhat meg a daganatos beteg a pszichikai stresszel?

Az érzelmi és a szociális támogatás is segíthet a betegnek megküzdeni a stresszel, hiszen csökkentheti a depresszió, a szorongás, és a kezeléssel kapcsolatos tünetek szintjét.
A megközelítések a következők lehetnek:

  • relaxációs tréning, vagy meditáció

  • tanácsadás (életmód, táplálkozás) vagy beszélgetés terápia

  • szociális támogatás (családi segítő, aki lehet férj, feleség, gyermek, rokon, barát, stb..)

  • depresszió vagy szorongás elleni gyógyszerkészítmények alkalmazása

  • csoportterápiás gyakorlatok

Közepesen súlyos, vagy súlyos szorongást, depressziót mutató betegek esetén az onkopszichológus, klinikai szakpszichológus, lelkész, pszichiáter (is) segítségére lehet a betegeknek a problémájuk kezelésében.

Az onkopszichológia, ez a fiatal, új tudományterület elsősorban az onkológia, a klinikai pszichológia, a pszichiátria, a szociológia, és a rehabilitáció szakembereinek folyamatos együttműködésével alakult ki.
Klinikai tapasztalatok döntő részét a kivizsgálás, majd a kezelés alatt álló betegektől, valamint a rendszeres ellenőrzésben együttműködőktől és hozzátartozóiktól nyerik, és ma már az onkológiai munkacsoport (onko-team) fontos tagjai.

A legtöbb betegnek egyáltalán nem egyszerű szembenézni a diagnózissal, és még nehezebb lélekben is fölvenni a harcot a betegséggel, vagy éppen elfogadni a kényelmetlennek, vagy kínosnak érzett fizikai mellékhatásokkal is járó orvosi kezeléseket.
FONTOS! A daganatos beteg a legtöbb esetben nagyobb törődést, körültekintőbb odafigyelést és lelki támogatást igényel ezért érdemes a fentiek figyelembe vételével onkopszichológiai szakember segítséget/támogatását (is) kérni!

Amennyiben további kérdése merül fel a témát illetően forduljon hozzánk bizalommal az aik@avemar.hu e-mail címen, vagy látogasson el budapesti Avemar Márkaboltjainkba, ahol munkatársaink készséggel válaszolnak észrevételeire.

A legfontosabb tudnivalók a világon egyedülálló fermentált búzacsíra-kivonat készítményünkről.
További termékinformáció: 06 (1) 2020 290

Itt elérhetők a TV-ben, rádióban, újságban és interneten megjelent fontos és hasznos információk készítményeinkről.

Információs weboldal szakmai közönség (onkológusok, orvosok, gyógyszerészek) részére magyar, angol, német, francia és spanyol nyelven.

Itt megtalálja, mikor, hol és milyen kedvezmények vagy akciók segítik Önt a vásárlásban.

Kedvező árú, diszkrét szolgáltatásunk 2008 óta áll vásárlóink rendelkezésére.
Telefonon is rendelhet: 06 (1) 301 0141

Budapesten és 5 vidéki városban állunk az érdeklődők, betegek rendelkezésére.

Csatlakozzon hozzánk most! Köszönjük, ha megosztja híreinket ismerőseivel!

Információs anyag (szórólap, szórólaptartó, plakát, mappa) rendelési lehetőség gyógyszertárak, drogériák, bioboltok, gyógyászati szaküzletek és háziorvosok részére!