Mely Avemar készítményeket fogyaszthatják a cukorbetegek (is)?

Szedhet-e olyan daganatos beteg Avemar speciális – gyógyászati célra szánt - tápszereket, aki emellett cukorbetegséggel (is) küzd?

A választ a lenti bekezdésekben, illetve a termékek részletes összetevőket tartalmazó táblázatában találjuk (lásd: www.avemar.hu).

Az Avemar készítmények négyféle termékváltozatban érhetők el, melyekben az alábbiak szerint alakulnak a hozzáadott édesítő anyagok eloszlásai (stevia, fruktóz): 

  • Avemar granulátum: napi adag egy 17 grammos tasak, amelynek szénhidrát tartalma 13 gramm, ebből 7.4 gramm fruktóz.
  • Avemar granulátum D-vitaminnal: napi adag egy 14,5 grammos tasak, amelynek szénhidrát tartalma 5,27 gramm. Nem tartalmaz fruktózt, stevia-val van édesítve.
  • Avemar liofilizátum: napi adag egy 5,75 grammos tasak, amelynek 2,2 gramm a szénhidrát tartalma. Nem tartalmaz fruktózt, stevia-val van édesítve.
  • Avemar filmabletta: napi adag 2x4, 2x5, vagy 2x7 tabletta – ezen mennyiségek szénhidrát tartalma 1.4, 1.8 v. 2.5 gramm összesen. Nem tartalmaz fruktózt.

Összesítve tehát a cukorbetegséggel (is) küzdő daganatos betegeknek inkább a D-vitaminos granulátum, a tabletta és liofilizátum termékeinket ajánljuk, mivel granulátum termékünk fruktózt tartalmaz!

Mivel sokszor érkezik kérdés daganatos betegségben érintettektől (is) a diabétesszel kapcsolatosan, ezért gondoltuk úgy, hogy cikk sorozatunk következő fejezetét ennek a témának szenteljük...

Amit a cukorbetegségről általában tudni érdemes, a diabétesz fajtái és hajlamosító tényezői, milyen gyógyszereket/egyéb készítményeket szedhet és mit nem egy diabéteszes; ezekre a kérdésekre kerestük a választ sorozatunkban.

A világon minden tizedik ember találkozik közvetve, vagy közvetlenül élete során a cukorbetegséggel (diabétesz-szel), ennek ellenére nagyon kevesen figyelnek tudatosan arra, hogy elkerüljék kialakulását akkor, amikor még esélyük van rá. 
A cukorbetegség alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor az emberi szervezet már hónapok, akár évek óta segítségre szorul. 
Az interneten rengeteg információ fellelhető a témában, de nagyon kevés az olyan összefüggő, hiteles cikk, amely valóban átfogó módon mutatja be a diabétesz minden fontos részletét.

Egyes becslések szerint közel 1 millió magyar embernél diagnosztizálható a diabétesz (cukorbetegség) valamelyik formája. A témát tehát alaposan körül kell járni, mert az előző jegyzetünkben érintett betegcsoportnál (gluténérzékenység) is lényegesen több embert érint!

A cukorbetegség kapcsán nem árt, ha ismerjük a fontosabb rizikótényezőket, melyek közül talán a legfontosabb három: az elhízás (különösen az abdominális, azaz az alma-típusú), a mozgásszegény életmód és az emelkedett koleszterin, illetve triglicerid szint (köznyelven vérzsír).

Érdekes megfigyelés, hogy főként 30 év feletti túlsúlyos kismamáknál, nagysúlyú baba születése után gyakrabban alakul ki cukorbetegség, illetve egyes gyógyszercsoportok tartós szedése (ilyenek pl. a fogamzásgátló készítmények, szteroidok, vizelethajtók) szintén okozhatja a diabétesz kialakulását.
Genetikai rendellenesség (Down szindróma, Prader Willi szindróma) hajlamosító tényező lehet, illetve a stresszt, mint önálló faktort sem szabad figyelmen kívül hagyni (a stressz, a kialakult diabéteszes beteg állapotán is ronthat, hiszen az ún. stressz hormonoknak (kortizol) is van a cukoranyagcserére gyakorolt hatása.).

Természetesen minél több rizikófaktor van jelen az életünkben, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt venni. 
Mindenféleképpen gyanakodni kell és el kell végeztetni egy vércukorszint-mérést, ha: állandó szomjúságot, megnövekedett vizeletmennyiséget, fáradékonyságot, állandó éhségérzetet érzünk, acetonszagú lehelet, lassú sebgyógyulás, nőknél elhúzódó hüvelyi gombás fertőzés, viszkető bőr, látásromlás, zsibbadás a lábon és/vagy kézen (neuropathia) áll fenn.

A cukorbetegségnek nagy általánosságban három fő típusát különböztethetjük meg egymástól: 

  • az 1-es típusú diabéteszt,
  • a 2-es típusú diabéteszt és
  • a terhességi cukorbetegséget.

Amennyiben valakinél cukorbetegség kerül megállapításra, akkor – néhány ritka kivételt leszámítva – az említett három típus valamelyikébe kerül, amit a kezelőorvos minden esetben pontosan közöl a beteggel. Ez azért különösen lényeges, mert a kezelést egyrészt mindig maga a beteg végzi – nyilván orvosi útmutatás alapján –, és a kezelés annak a függvénye, hogy a betegségnek melyik típusába tartozunk bele.

A cukorbetegség kezelése három módon történhet: inzulin pótlással, megfelelően beállított táplálkozással (diéta) és/vagy
gyógyszerrel (orális antidiabetikum).

FONTOS! A cukorbetegség kezelése nagyban függ az alapbetegség fajtájától így mindenféleképpen orvosi vizsgálat (diabetológus szakorvos, de a háziorvosi rendelőben is van lehetőség gyors vércukor mérésre) szükséges bármely kezelés megkezdése előtt!

Amennyiben további kérdése van, kérjük keresse fel budapesti Avemar Márkaboltjaink valamelyikét, ahol előre megbeszélt időpontban Kiss Anna dietetikusunk szívesen áll rendelkezésükre ingyenes étrendi és életmódbeli tanácsadással!

A legfontosabb tudnivalók a világon egyedülálló fermentált búzacsíra-kivonat készítményünkről.
További termékinformáció: 06 (1) 2020 290

Itt elérhetők a TV-ben, rádióban, újságban és interneten megjelent fontos és hasznos információk készítményeinkről.

Információs weboldal szakmai közönség (onkológusok, orvosok, gyógyszerészek) részére magyar, angol, német, francia és spanyol nyelven.

Itt megtalálja, mikor, hol és milyen kedvezmények vagy akciók segítik Önt a vásárlásban.

Kedvező árú, diszkrét szolgáltatásunk 2008 óta áll vásárlóink rendelkezésére.
Telefonon is rendelhet: 06 (1) 301 0141

Budapesten és 5 vidéki városban állunk az érdeklődők, betegek rendelkezésére.

Csatlakozzon hozzánk most! Köszönjük, ha megosztja híreinket ismerőseivel!

Információs anyag (szórólap, szórólaptartó, plakát, mappa) rendelési lehetőség gyógyszertárak, drogériák, bioboltok, gyógyászati szaküzletek és háziorvosok részére!